In legatura cu articolele mai vechi…

 

In ceea ce priveste seria „Idolatria Ortodoxa – o afirmatie fara sens”, prima serie incheiata de articole ale Echipei Sensism – pe atunci debutanta pana si in ortodoxie, la o lectura recenta am constatat ca nu mai satisface standardele actuale ale blogului. Cu toate acestea nu o voi sterge(ar fi stupid). Voi lasa insa scris ca semn de atentionare ca, in probleme discutate acolo, argumentele sunt net mai multe. Ulterior vom relua problema si vom readuce pentru cititorii nostri (vechi si noi) cateva articole/pagini „upgradate”, aduse la zi cu informatiile (asa cum si noi, din voia Domnului, am fost adusi).

 

In plan ar fi sa creem o pagina (paginile sunt in partea de sus a ecranului) dedicata citatelor din Sfanta Scriptura. Iar acolo, pe mai multe teme, veti avea tot materialul scripturistic necesar unei analize atente. Ele vor fi puse impreuna, pentru a se putea face legaturile si rationamentele necesare intelegerii mesajului GENERAL al Bibliei. Tocmai, ele nu vor fi scoase din context, ci vom incerca sa aratam contextul general (de la primul pana la ultimul cuvant al Scripturii), context adesea neglijat de pseudo-teologii (neo)protestanti – multi incearca sa arate ca, in propozitia/capitolul de unde au extras acele cateva cuvinte, contextul nu a fost neglijat. Cu toate acestea exista:

1. contextul propozitiei/versetului

2. contextul frazei

3. contextul capitolului

4. contextul cartii(fie ea Evanghelie, Apocalipsa, Epistola sau lucrare inclusa in Vechiul Testament) – adesea neglijat de sectari

5. contextul Testamentului – mai mereu neglijat de sectari

6. contextul general al intregii Scripturi – mereu neglijat de sectari

 

Astfel, in analizele lor, prezentarea pe care o dau Bibliei duce la constientizarea unor „contradictii” flagrante, pe care ei le trec cu vederea, dar pe care ateii le observa mereu. Aceste contradictii apar atunci cand consideri ca a doua porunca din Decalog se refera la orice imagini, iar apoi cititorul gaseste cum in tot Vechiul Testament se sculptau heruvimi si decoratiuni prin Templu/Cort, sau cand afirmi ca Apostolul Pavel, in cap 14 din Epistola I catre Corinteni le da dreptate penticostalilor, acestia, in interpretarea pe care o ofera textului mentionat, intrand in grave contradictii cu Cartea Faptele Apostolilor (ambele lucrari continand informatii despre adevarata vorbire in limbi) – exemplele pot continua.

 

Cartile, in realitate, nu sunt contradictorii nici pe departe. Trebuie talcuite corespunzator – cum Parintii Bisericii au facut-o de mult, in duhul talcuirilor apostolice -, astfel ca, atunci cand doua versete par a fi contradictorii, trebuie analizat care dintre ele este cel mai explicit si concret si care permite mai multe sensuri. Sunt intr-adevar versete care permit foarte multe sensuri. Acestea necesita talcuire, iar atunci cand se cerceteaza care sens este corect, acesta trebuie introdus pe rand in cele 6 contexte enumerate de mine mai sus, astfel incat sa nu apara contradictii – si nu apar! Dar cand cineva intentioneaza sa atace ortodoxia sau sa-si creeze o secta (din lipsa de bani, ocupatie, viata sociala, etc.), va cerceta aceste versete si le va atribui (eronat) sensul cel mai apropiat de convingerile/atacurile la care vrea sa ajunga. Dar, in mod iminent, va da impresia contradictiilor in Biblie.

 

Si ne intrebam retoric: „Oare ei chiar citesc Cuvantul lui Dumnezeu si-l cinstesc?” Traducerile sunt adesea gresite, rar facute dupa textele vechi, ci mai degraba dupa traducerile protestante occidentale – cand dracul minte, hai sa vedem ce zice muma-sa, ca sigur are adevar in gura ei, nu? NU!

 

De acestea am dori sa ne ocupam si mai putin de a filosofa temele deja tratate. Nadajduim ca, pentru rugaciunile Sfintilor, ale Maicii Sale si ale voastre, Domnul se va indura si ne va lumina!

Domnul in mijlocul nostru!
Domnul cu noi!

in veci, amin!

 

Reclame

  1. Varahiil

    Asteptam cu multa nerabdare, pentru a updata informatiile la randul nostru…
    Hristos in mijlocul nostru, este si va fi! Amin!

  2. andreea

    De ce v-ati oprit din scris? Tare placut scriati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: