“Idolatria Ortodoxa” – O afirmatie fara SENS. Partea IV

Portarita
Tema acestui articol este, pe cat de frumoasa, pe atat de prost inteleasa. O sa vorbim despre iconografia crestina, incepand cu icoana si ajungand la explicarea intrgului cult al icoanelor, in contextul ortodox de astazi, dar si in contextul Bisericii istorice(primare).

Mai intai tin sa mentionez ca, un suport frumos acestui articol este „simbolistica in crestinism”. La aceasta, insa, voi revenii ulterior intr-un articol separat, intrucat este o tema vasta, demna de un articol intreg, dar absolut necesara explicarii temei de fata.

„Icoana” in Biblie

Textul ortodox „rusinati cei care se închină chipurilor cioplite” devine în traducerea Cornilescu „rusinati cei care se închina icoanei”. În Apocalipsa, „chipul fiarei” devine pentru Cornilescu „icoana fiarei”. Icoana e totusi un termen care apare mult mai târziu. In textul original (grecesc, masoretic, manuscrisele de la Marea Moarta) nu apare. La Cornilescu însă apare. Notiunea de icoana face referire strict la picturile ortodoxe (atat din antichitate, cat si din evul mediu sau din perioada contemporana).

O „profetie” a „inselarii iconografice” intalnim in Apocalipsa, verset ce determina pe multi protestanti sa afirme: „Ati vazut? Icoanele au fost desconspirate”:

Şi amăgea pe locuitorii pământului prin semnele pe care i se dăduse să le facă în faţa fiarei. Ea a zis locuitorilor pământului să facă o icoană fiarei care avea rana de sabie, şi trăia.(Apocalipsa; 13,14 – Tr.Protest. )

Şi amăgeşte pe cei ce locuiesc pe pământ prin semnele ce i s-au dat să facă înaintea fiarei, zicând celor ce locuiesc pe pământ să facă un chip fiarei care a fost rănită cu sabia şi a rămas în viaţă. .(Apocalipsa; 13,14 – Tr.Ort. )

Voi sparge acest mit, pe care l-am auzit de la foarte multi protestanti, cum ca „icoana fiarei” ar putea, vag, avea vreo legatura cu iconografia din prezent. Aceste profetii, in primul rand, sunt plasate in vremurile de pe urma, in timp ce iconografia crestina este extrem de veche, datand din primele veacuri. In al doilea rand, „fiara” va indeparta de la credinta crestina, cu totul, pe oameni. Iar „icoana fiarei”, cel mult va fi un „tablou” inchinat ei, dupa chipul si asemanarea ei. Bine-nteles, chipul sau icoana fiarei sunt simboluri profetice si nu pot fi luate ca atare (ele se pot intampla ca atare, dar este o posibilitate foarte mare sa nu), pentru a nu se cadea in inselare, dupa cuvantul care zice:

20.Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia;

21. Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinţi ai lui Dumnezeu au grăit, purtaţi fiind de Duhul Sfânt.(II Petru; cap.1)

Acelasi lucru aici:

15. I s-a dat putere să dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei să vorbească şi să facă să fie omorâţi toţi cei ce nu se vor închina icoanei fiarei.(Apoc.; cap.13 – Tr. Protest.)

15. Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei

In acelasi fel, am putea vorbii de „Icoana lui Dumnezeu” care este omul – nimic mai adevarat. Cu toate acestea, felul in care Cornilescu (si alti lingvisti protestanti) traduce selectiv o serie de cuvinte este mai mult decat gresit – este eretic! El se face „piatra de poticnire” pentru altii si intra sub avertismentul apostolului Pavel.

Deci, nicaieri, dar nicaieri, nu se vorbeste despre iconografie ca fiind ceva gresit. Sau se vorbeste?

Deuteronom – Capitolul 5

In cadrul celor 10 porunci primite de Moise de la Dumnezeu, gasim urmatoarea:

„8. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă şi sub pământ.

9. Să, nu te închini lor, nici să le slujeşti, căci Eu Domnul Dumnezeul tău sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseşte vina părinţilor în copii până la al treilea şi al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc.”

Enumeratia „celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă şi sub pământ” este una foarte interesanta. Se poate observa (lucru ce se leaga perfect de cele ce urmeaza sa le spun) ca Dumnezeu interzice inchinarea la materie! Toata aceasta enumeratie se refera STRICT la cele vazute, la creatia materiala (cer, pamant, apa, subsol). Acel „cer” nu are nici o legatura cu Raiul. De ce zic asta? Pentru ca omul nu putea face, dupa dorinta lui proprie, idol, mai mult „chip cioplit”(statuie, dupa unii – icoana) dupa ceva ce nu vazusera (Trinitate, ingeri,etc.).

Mai mult, inchipuirea (chiar sub forma de statuie) a unor aratari ingeresti a fost PORUNCA!

Haideti sa ne uitam la Iesire, capitolul 25, cand Dumnezeu porunceste cum sa fie facut Chivotul Legii:

9. Cortul şi toate vasele şi obiectele lui să le faci după modelul ce-ţi voi arăta Eu; aşa să le faci!

10. Chivotul legii să-l faci din lemn de salcâm: lung de doi coţi şi jumătate, larg de un cot şi jumătate şi înalt de un cot şi jumătate.

(…)

18. Apoi să faci doi heruvimi de aur; şi să-i faci ca dintr-o bucată, ca şi cum ar răsări din cele două capete ale capacului;

19. Să pui un heruvim la un capăt şi un heruvim la celălalt capăt al capacului.

20. şi heruvimii să-i faci ca şi cum ar ieşi din capac. Heruvimii aceştia să fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar feţele să şi le aibă unul spre altul; spre capac să fie feţele heruvimilor.

Deci, cu porunca, Moise face „chip cioplit” dupa ceva ce nu cunoscuse in „cer”. E lesne de inteles faptul ca Dumnezeu se referise la cerul material, vazut. Este o porunca, precum vedem, care acopera strict idolatria (de tip clasic). Adica, Dumnezeu le interzice inchinarea la idoli – facuti de maini omenesti – dar mai cu seama slujirea lor. Nimeni, niciodata, nu a slujit unei icoane si nu s-a inchinat ca si cum icoana Maicii Domnului ar fi ceva diferit de Maica Domnului. Nici nu afirma cineva ca acolo, in icoana, e Maica Domnului sau ca icoana aia e persoana Maicii Domnului. Privind icoana, omul se inchina „in duh si adevar” celui reprezentat (Iisus, sfintii, Maica Domnului, etc.). In duh si adevar, adica prin trairea duhovniceasca la ceva adevarat. In schimb, chipul cioplit (idolul) este ceva neadevarat, iar inchinarea la idol este tot una cu inchinarea la statuia lui – despre care se zicea ca e posedata, in timpul inchinarii, de insusi idolul respectiv. David ne lamureste intru aceasta. Idolul chiar era posedat de ceva – de demon. Nu zice David Proorocul: „toti idolii neamurilor sunt demoni”? Ei sunt intruchipari straine de Dumnezeu, de ingeri, de sfinti. Sunt intruchipari demonice si atat.

Iarasi, protestantii afirma (indirect), fara rusine, ca Biblia se contrazice singura, dedandu-se ei, „crestinii”, cu ateii si cei de alte religii.

Temeiul Icoanei

Dupa cum orice ortodox bine-informat stie, prezenta icoanei printre obiectele de cult se justifica astfel: pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: „Şi Cuvântul trup S-a făcut” (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfânta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat – „unul din Sfânta Treime” -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) „pentru noi şi a noastră mântuire”. Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este „chipul lui Dumnezeu cel nevăzut” (Coloseni 1, 15).

Icoana in sine reprezinta o marturisire de credinta. Mai mult, dupa cum Parintii afirmau: „icoana este Biblia celor neinvatati” sau a acelor „ce nu stiu sa citeasca”. Imi amintesc de un protestant care vorbea despre necesitatea absoluta a icoanei. Cand era la adunare impreuna cu baiatul lui de numai 5 ani, iar pastorul relata evenimente concrete din viata lui Iisus sau le citea din Biblie, copilul nu intelegea mare lucru si, acasa, punea multe intrebari. Iar pentru a-l lamurii, tatal baiatului, care avea cat de cat talent la desen, ii creiona scenele biblice, iar astfel copilul intelegea mult mai usor. Este atat practica cat si sacra, iar rolul ei este justificat. Insusi Luther afirma intr-una din lucrarile sale, ca Il inchipuie pe Hristos rastignit, atunci cand I se roaga. Deci, a afirma ca iconografia incalca porunci Biblice este o prostie. Mai mult, a afirma ca iconografia este un moft sau nu are nici o finalitate este o mica dovada de ipocrizie si de rea-vointa. O sa vedem de ce totusi, daca nu este rea, icoana trebuie neaparat pastrata!

De la predanie apostolica, la martiri

Multi dintre protestanti afirma: „Ca si alte elemente de traditie, icoanele au aparut mai tarziu”. Multi plaseaza (lucru ce denota clar lipsa de cunoastere) inceputul cultului icoanelor la Sinodul 7 Ecumenic (secolul 8) – nimic mai fals. Din fericire, istoricii si arheologii sunt de partea noastra, impreuna cu o serie impresionanta de dovezi. Stim foarte bine ca in perioada prigoanelor romane asupra crestinismului, multi se ascundeau in catacombe – care, ulterior au fost folosite pe post de morminte. Ei bine, in aceste catacombe au fost gasite primele icoane, datate inca din secolul II. Primele 4 veacuri crestine (cele petrecute in catacombele romane) sunt pline de operele primilor iconografi. Una dintre cele mai impresionante surse arheologice este catacomba Sf. Tecla. Voi enumera cateva dovezi arheologice in sensul acesta:

Icoana Mîntuitorului din catacomba Sfîntului Calist şi Cina cea de taină de la sfîrşitul secolului al II-lea, Închinarea Magilor, Minunea prefacerii apei în vin, Vindecarea orbului din naştere şi altele, aflate tot în catacomba Sfîntului Calist. În catacombele Domitillei şi Priscilei s-au aflat icoanele Sfintei Familii, a Bunei-Vestiri, a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a Patriarhilor şi Proorocilor din Vechiul Testament şi a unor Mucenici din Noul Testament, ce se atribuie tot sfîrşitului veacului al II-lea şi începutul celui de al III-lea. Dar cea mai veche icoană pe care învăţaţii arheologi o atribuie veacului I al creştinismului este chipul Maicii Domnului care ţine în braţe pe Pruncul Cel mai înainte de veci, cu o stea deasupra icoanei. Toate aceste reprezentări, care s-au aflat în catacombele şi în săpăturile bisericilor vechi de sub pămînt, cu o evidenţă indiscutabilă, ne impun să primim şi să credem că au fost cinstite Sfintele Icoane din cele mai vechi timpuri ale creştinismului. Astfel, în apărarea Sfintelor Icoane ne vorbeşte Sfînta Scriptură, Sfînta Tradiţie şi însuşi pămîntul care ne-a păstrat din primele veacuri ale creştinismului multe din ele. În apărarea lor ne vorbesc şi mintea şi inima noastră.

Vedem foarte lamurit faptul ca, nu numai Icoana Mantuitorului (daca unii ajung sa o accepte pe aceasta), ci si icoane ale Sf. Apostoli si ale Maicii Domnului faceau parte din predaniile tinute la vremea aceea. Fratilor, vorbim de secolul II! Daca afirmi ca in secolul II crestinismul (nu cel care statea bine-mersi, lepadandu-se de Hristos, dar „avandu-L in inima”, ci acela al mucenicilor, caci despre ei este vorba) era „pierdut”, era plin de erezii idolatre si pierduse contact cu invatatura apostolica, atunci trebuie sa fi insusi Satana sa ai atata mandrie incat sa spui: „Da, dar peste 16 secole a inviat la loc”! Insusi Satana trebuie sa fi!

La acest subiect este de mentionat Sinodul 7 Ecumenic, unde s-a lamurit problema iconoclasta. Sinodul 7, in prima faza, a stabilit scoaterea icoanelor, dar la vremea aceea erau zeci de mucenici care mureau pentru cauza icoanelor. Acest fapt a fortat reinceperea sinodului si rediscutarea problemei. Acolo, o serie de Parinti au lamurit problema si pe plan teologic, incat icoanele au fost pastrate in Biserica. Trebuie sa stie orice protestant sau neoprotestant ca problema icoanelor a fost candva rezolvata cu argumente! Mai mult, trebuie sa caute si sa cerceteze argumentele. Nu ma voi oprii asupra Sinodului 7, dar voi lasa un link-suport pentru aceasta tema (ca o completare de mult folos). Daca vreodata linkul va devenii indisponibil, voi trata personal tema:
http://quadratus.wordpress.com/2009/01/27/iconoclasmul-o-perspectiva-istorico-teologica/
Repet, insist citirea articolului de mai sus!

Marturia lui Dumnezeu sau „Pot obiectele lucra minuni?”

Intrebarea poate fi adresata oricarui protestant care a citit Biblia macar o data. Raspunsul ar trebui sa fie unul singur: da! Voi readuce in discutie 3 exemple (2 deja mentionate in articolul precedent – cel despre Moaste). Atat obiectele vestimentare ale lui Pavel, cat si oasele lui Elisei au lucrat minuni – unele foarte mari. Dar, pe langa acestea, avem un alt exemplu – unul mai apropiat temei noastre, strans legat de „chipul cioplit”, pe care l-am pastrat pentru final: sarpele de arama ridicat de evrei in pustiu. Nu i-a tamaduit si protejat acel obiect „cioplit” pe evrei? Mai mult, era chipul cioplit al unui sarpe – animal material, nimic ceresc. Se mai pune o intrebare: Cand priveau la sarpele de arama si la efectele ce le avea, cui se inchinau si cui dadeau slava evreii? Bine-nteles, lui Dumnezeu. Totusi, priveau la sarpe. Prin sarpele acela de arama Dumnezeu lucra minuni. Ce trebuia ei sa faca, sa-l arunce? Voi l-ati fi aruncat? La fel, vesmintele lui Pavel, dupa ce v-at fi vindecat, le-ati fi aruncat? Eu unul nu si probabil nici un om sanatos la cap.

Mai este un exemplu, care era potrivit pentru articolul precedent: osemintele lui Iosif. Iosif, care este ingropat si care prooroceste ca va fi deshumat, iar oasele sale vor fi luate de evrei.

Facere, cap. 50:

24. În cele din urmă a zis Iosif către fraţii săi: „Iată, am să mor. Dar Dumnezeu vă va cerceta, vă va scoate din pământul acesta şi vă va duce în pământul pentru care Dumnezeul părinţilor noştri S-a jurat lui Avraam şi lui Isaac şi lui Iacov”.

25.La urmă a jurat Iosif pe fiii lui Israel, zicând: „Dumnezeu are să vă cerceteze, dar voi să scoateţi oasele mele de aici!”

26. Şi a murit Iosif de o sută zece ani. L-au îmbălsămat şi l-au pus într-un sicriu, în pământul Egiptului.

Iesire, cap.13:

19. Atunci a luat Moise cu sine oasele lui Iosif; căci Iosif legase pe fiii lui Israel cu jurământ, zicând: „Are să vă cerceteze Dumnezeu şi atunci să luaţi cu voi şi oasele mele de aici!”

Nu este vorba de o „minune” aici, ci este vorba de o conditie. O conditie de care Dumnezeu tine seama sau pe care o pune si peste care nu trece. Oasele acelea ar fi fost o „piedica” pentru evrei, daca nu ar fi fost luate, caci Dumnezeu a binevoit intru aceasta.

Multe minuni se lucreaza si astazi prin icoane: de la icoane care plang pana la icoane care vindeca sau varsa sange. Toate acestea au increstinat multime de pagani, au salvat multime de credinciosi de la pieire si au ramas noua de marturie. Am o atractie speciala asupra acestei teme, intrucat, unul din aceste miracole l-am trait si eu si de asta sunt astazi credincios si nu necredincios. Nu voi intra in detalii, intrucat nu face tema articolului – dar de ceea ce am trait sunt sigur! Va voi da totusi, spre zidire, unul din cele mai frumoase exemple:

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Iviron – Portarita – „Portaitissa”

In vremea prigoanei icoanelor – iconoclasmul – traia in Niceea Asiei Mici o vaduva credincioasa, ce avea un singur fiu. Ea pastra cu mare evlavie aceasta icoana a Maicii Domnului in casa sa. La un control facut de trimisii imparatului, acestia au gasit icoana si au spus amenintator vaduvei: „Da-ne bani ca sa scapi impreuna cu icoana ta, altfel vom implini poruncile!”. Atunci femeia le-a dat bani multi, sa-i dea un ragaz pana a doua zi.

Noaptea l-a luat pe fiul ei si icoana si au mers pe tarm. Femeia a scos icoana din casa si s-a dus cu ea la malul marii si i-a spus: „Maica Domnului, eu nu mai pot sa te apar. Stapana lumii, tu, ca Maica a lui Dumnezeu, ai stapanire peste toata zidirea. Tu poti sa ne izbavesti si pe noi de mania stapanitorilor si icoana ta de cufundarea in mare.”, si a pus-o pe apa. Iar icoana a venit, in chip minunat – dreapta, pe apa, fara a se scufunda – pana la Sfantul Munte Athos.

Vaduva a fost mangaiata de aceasta priveliste si i-a multumit Preacuratei, iar fiului ei i-a spus: „Copilul meu, dorinta noastra cea catre Maica Domnului este deja implinita. Eu sunt gata sa mor pentru credinta mea, prin mainile tiranilor, daca va trebui, dar nu doresc si moartea ta. Te rog si te implor sa pleci in partile Greciei.”

Fiul a ascultat-o si a plecat la Tesalonic, apoi in continuare a mers in Sfantul Munte Athos, in acel loc unde, dupa putini ani, a fost ridicata Manastirea Iviron. Acolo a devenit calugar si, dupa ce a trait in chip bineplacut lui Dumnezeu, s-a mutat la cele vesnice.” Se vede ca ajungerea lui acolo s-a facut dupa iconomia si purtarea de grija a lui Dumnezeu, deoarece de la el au aflat si pustncii Sfantului Munte istoria icoanei pe care, impreuna cu mama sa, o aruncase in mare.

Dupa ani si ani, cand aproape de tarm fusese construita Sfanta Manastire Iviron, calugarii au vazut intr-o seara deasupra valurilor un stalp de foc ce ajungea pana la cer. In fata privelistii iesite din comun, au ramas nemiscati si cantau. Vedenia a mai continuat cateva nopti, pana ce s-au adunat si calugari de la alte manastiri acolo, pe tarm. Atunci au vazut ca acel stalp de foc izvora dintr-o icoana a Maicii Domnului, iar cand parintii vroiau sa se apropie cu barca, icoana se indeparta. S-au intors in biserica manastirii si s-au rugat cu credinta si lacrimi Maicii Domnului sa daruiasca acea icoana manastirii lor.

Era atunci in Manastirea Iviron un ieromonah cu numele Gavriil, care in lunile de vara traia ceva mai sus de manastire, in nevointa si post aspru, asemeni unui inger pamantesc. Lui i s-a aratat Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si i-a zis: „Spune egumenului si fratilor ca voiesc sa le dau icoana mea pentru a-i acoperi si ajuta, apoi intra in mare si paseste pe valuri, si atunci vor cunoaste toti buna voire a mea catre manastire.”

Apoi toti monahii au iesit la tarm unde Gavriil a pasit pe apele marii ca pe uscat si s-a invrednicit sa ia in mainile sale aceasta icoana grea si de mari dimensiuni, pictata pe lemn. Pe tarm, monahii s-au inchinat icoanei cu evlavie si mare bucurie. Apoi cu cantari au dus-o in sfantul altar al bisericii manastirii.

In ziua urmatoare, insa, icoana nu a mai fost gasita in biserica! Cautand-o, au gasit-o pe zidul manastirii, deasupra portii centrale. Au adus-o in biserica, dar iarasi au gasit-o la poarta. Acest lucru neobisnuit s-a intamplat de mai multe ori, pana cand nedumerirea monahilor a fost dezlegata de Preasfanta, care i-a aparut in vis egumenului, zicandu-i: „Spune fratilor sa nu ma mai deranjeze de acum inainte, pentru ca eu nu doresc sa fiu pazita de voi, ci eu sa va pazesc pe voi, nu numai in viata de acum, ci si in cea viitoare. Si sa nadajduiasca in milostivirea Fiului meu si Stapanului tuturor toti monahii traitori cu evlavie si frica de Dumnezeu in muntele acesta virtuos. Acest dar eu l-am cerut de la El si iata, va dau voua semn: cat timp veti vedea icoana mea in aceasta manastire, harul si mila lui Dumnezeu nu vor lipsi de la voi.”

Monahii s-au bucurat de toate acestea si apoi au zidit un paraclis aproape de poarta manastirii, unde au pus aceasta icoana facatoare de minuni, care se afla in acest loc pana astazi. Datorita acestei intamplari, icoana a primit numele de „Portarita”.

Icoana este una de mari dimensiuni, ea avand 1,30 x 1,90 metri. Icoana este ferecata, cu exceptia fetelor, cu o imbracaminte de aur si argint, cu pietre pretioase, monezi de aur si o multime de alte podoabe daruite de imparati, regi, egumeni, duci, ofiteri si simpli credinciosi. Aceste odoare sunt dovezi ale minunilor Preacuratei. Le-au oferit Maicii Domnului aceia care au primit ceea ce au cerut de la ea.

S-a prorocit, de catre parinti, ca la sfarsitul lumii, aceasta icoana va pleca pe mare, asa cum a venit. De asemenea, se mai spune ca in momentul in care femeia va intra in Sfantul Munte, icoana va parasi manastirea, nimeni nestiind incotro o va apuca.

Minuni:

Una dintre bucuriile pe care le-a facut aceasta icoana celor rugatori este urmatoarea: un tanar pelerinj, neprimind paine de la bucatar, a primit de la Maica Domnului un galben, spre a-l da bucatarului. Bucatarul, dandu-si seama de unde era galbenul respectiv, s-a cait.

Legat de painea din manastire, aici s-a mai petrecut inca si o alta minune: cand manastirea nu a dat masa la hram, de frica foametei, fiindca nu aveau destule provizii, atunci milioane de furnici au inceput sa care graul din hambare. In amintirea acestei minuni, pocaindu-se inaintea lui Dumnezeu, monahii si-au luat canonul dragostei de a pune zilnic, la poarta manastirii, o lada de lemn, cu paine, la indemana tuturor pelerinilor ce ii calca pragul.

Uleiul de la candela acestei sfinte icoane este leac pentru otrava.

Icoana prezinta o rana vindecata la barbie, provenita dintr-o lovitura vrajmasa data de un pirat, in vremea venirii arabilor in Sfantul Munte. Un soldat arab a lovit cu cutitul in chipul acestei icoane, si indata a inceput a curge sange. Arabul vazand minunea, s-a infricosat si cazand la pamant s-a pocait, s-a botezat in legea crestineasca si s-a imbracat in haina monahiceasca, ramanand acolo pana la moarte. Nevrand sa primeasca nume calugaresc, a cerut ca pentru fapta sa sa fie numit Varvar – Barbarul. Dupa aceea a dus o viata sfanta, lucru pentru care a fost recunoscut ca sfant. In biserica este pictat pe zid Sfantul Varvar, cu imbracaminte de pirat.

In anul 1651, Maica Domnului Portarita o va vindeca pe fiica tarului Alexei Mihailovici al Rusiei. Fata paralizase si nu mai avea nici o sansa din partea doctorilor. In vis, fetei i-a aparut Maica Domnului Portarita, care i-a zis sa i se inchine icoanei sale. Tarul a cerut Patriarhiei Ecumenice icoana de la Iviron. Calugarii au zugravit o copie fidela a icoanei si au dat-o tarului. Icoana aceasta, copia, a fost adusa inaintea fetei paralizate care, inchinandu-i-se, s-a vindecat.

Puteti cauta icoanele, apoi , dupa nume sa cautati „istoria” fiecareia. Se pune o intrebare: Toti am auzit de numele de „Icoane facatoare de minuni”. Ati auzit vreodata de vreo icoana „nefacatoare de minuni”?

Orice icoana in fata careia ne rugam cu evlavie este facatoare de minuni, din mila Domnului Dumnezeului nostru.

Cu aceasta inchei seria aceasta de articole. Articole cu intariri la cele deja mentionate vor venii curand.
Catacombe:
Catacombe
Sf. Ap. Pavel
icoane piatra
semne ortodoxe
picturi catacombe
Iisus Hristos

Reclame

 1. 1. Nimeni in Biblie nu s-a inchinat lui Dumnezeu prin imagini, icoane, statui, etc. Nici proorocii, nici Iisus , nici apostolii si nici primii crestini ai primelor secole.

  2. Plecaciunile pana la pamant (inchinarile) se faceau in semn de respect pentru cineva anume cu care te intalneai si nu erau inchinari precum lui Dumnezeu.

  3. Nimeni nu s-a inchinat vre-odata la ingerii sculptati ceruti de Dumnezeu pusi langa Chivot.

  4. Chiar si japonezii (se inchina) fac plecaciuni in semn de respect fata de cineva, iar unele popoare arabe se apleaca chiar pana la pamant in semn de respect fata de cineva cu care se intalneau.

  5. Nimeni nu a facut idolatrie cu oasele lui Elisei, nici inainte de invierea celui care le-a atins si nici dupa.

  6. Cand Moise a plecat din Egipt cu osemintele lui Iosif, nu a facut idolatrie cu ele.

  7. Iisus si apostolii cand inviau sau cand vindecau pe cineva, nu se foloseau de oasele lui Elisei sau de a altor sfinti decedati, caci nu era nevoie nici de idolatrie si mai ales atata timp cat aveau Duhul Sfant cu Ei.

  8. Cine a stat sa-i faca o pictura perfecta (icoana) fecioarei Maria cu pruncul Iisus in brate? Cine? Nimeni. Aceasta este un obicei preluat de la pagani ”Mama si Copilul” si ”crestinizat”.

  9. Cine a stat sa faca o pictura lui Iisus si apostolilor si nu numai ca sa spui ca exact asa sunt ei? Nimeni. Aceste picturi sunt facute dupa imaginatia oamenilor la sute de ani dupa Iisus si nicidecum de Luca care a fost doctor. Acum 2000 de ani si cele mai deosebite picturi erau anarhice in reprezentarea chipului uman.

  10. DAR DACA CITIM ISAIA 53:2-3 VEDEM CUM IL VEDEA, DE FAPT, PROFETUL ISAIA PE IISUS :

  ”El a crescut inaintea Lui ca o odrasla SLABA, ca un lastar care iese dintr-un pamant uscat. N-AVEA NICI FRUMUSETE, NICI STRALUCIRE CA SA NE ATRAGA PRIVIRILE, SI INFATISAREA LUI N-AVEA NIMIC CARE SA NE PLACA.
  Dispretuit si parasit de oameni, om al durerii si obisnuit cu suferinta, ERA ASA DE DISPRETUIT, CA ITI INTORCEAI FATA DE LA EL, si noi nu L-am bagat in seama. ” !!!!

  PAI SEAMANA IISUS CEL ADEVARAT CU MILIOANELE DE PICTURI CARE L-AR REPREZENTA PE IISUS ??? NICI PE DEPARTE !!!

  11. Ce cauta Hristofor, inspirat dupa un zeu egiptean cu cap de caine, in icoanele ortodoxe?
  De cand a avut omul cap de caine, oameni buni ???

  PS: SUNT UN CRESTIN INDEPENDENT DE ORICE RELIGIE, SECTA, CULT RELIGIOS ETC.
  Dar am renuntat la ortodoxie si citesc de 20 de ani Biblia singur si incerc s-o promovez in detrimentul idolatriei instalate in biserici.

  APROPO: BOTEZUL SFANT PRIMIT GRATUIT DE LA DUMNEZEU, DE CE IL VINDETI PE BANI? Preotii pot trai si mai smeriti si modesti si nu trebuie facuti bani din lucrurile sfinte.

  Doamne ajuta.

 2. Stiu ca nu o sa publicati mesajul anterior, caci va doare adevarul, dar o sa fie publicat pe Gandul, Mediafax, ProTv si in toata presa din Romania, ca sa cunoasca oamenii ca Biblia este carte de capatai si nu idolatria umana.
  Doamne ajuta.

  • Cu durere in suflet citesc mesajul tau si imi dau seama de imprastierea mintii tale – lucru datorat, fireste, departarii de Adevar, departare care duce la intunecarea mintii.
   Sa o luam cu inceputul.
   1. Minti cu nerusinare sau pur si simplu esti prost informat – FOARTE prost informat – iar durerea mare e ca nu ai avut bunul simt sa citesti articolul, LA CARE se presupunea ca ai ceva de comentat. Normal ar fi fost sa nu-ti aprob comentariul, intrucat sectiunea de comentarii, extins, ar suna cam asa: „COMENTEAZA CEEA CE AI DE COMENTAT CU PRIVIRE LA ARTICOL” – pe care se presupune ca l-ai citit. Tu afirmi ca in primele secole crestinii nu se inchinau la icoane: arheologia a aratat altceva. In articol te rog sa cauti chiar icoanele ce dateaza secolului 2 – icoana apostolului Pavel, a Maicii Domnului si chiar a catorva mucenici. Toate sunt in catacombele romane, locul cel mai de interes cand vorbim de crestinii prigoniti (nu gnosticii, care practicau lepadarea cu gura, nu ereticii care imbinau religiile – asa cum acuzi ortodoxia care a suferit prigoanele -, nu alti hristosi mincinosi, dintre care distingem nicolaitii si maniheii). Daca imi spui ca acei crestini care preferau, ca pentru Hristos, sa faca lepadarea cea mai suprema si sa se ascunda sub pamant ar fi avut vreo erezie, sau nu ar fi tinut predaniile si ar fi stalcit ceva, inseamna ca afirmi faptul ca Hristos a mintit, crestinismul disparand practic imediat dupa moartea apostolilor. Predania LOR, revelata de Traditie si intarita istoric cu manuscrise si dovezi arheologice, se pastreaza si s-a pastrat si atunci. Cinstirea moastelor, de pilda, o regasim in Epistola Bisericii din Smirna, la martirajul Sfantului lor Episcop – Polycarp(ucenicul Ap. Ioan, zis si Bogoslovul, sau Teologul).Arata clar cum au luat moastele spre a le cinsti.
   In ceea ce priveste icoanele, le ai pe cele din sec 2, dupa cum ti-am zis. Ai mai spus o minciuna, cum ca evreii nu s-au inchinat la Chivot, sau nu aveau icoane. Daca a face chip cioplit era interzis cum regasim in VT atatea icoane? :
   Pe chivot – Ex. 25:18
   Pe perdelele din Cort – Ex. 26:1
   Pe perdeaua din Sfânta Sfintelor – Ex. 26:31
   Doi heruvimi în Locul Sfânt – 1 Imparati 6:23
   Pe pereti – 1 Imparati 6:29
   Pe usi – 1 Imparati 6:32
   Pe alte lucrături din Templu – 1 Imparati 7:29,36
   Existau deci icoane încotro îti întorceai ochii.

   Daca evreii ar fi fost atat de „potrivnici” icoanelor (cum va declarati voi), se pune intrebarea: cum de crestinii primelor veacuri le-au primit? Ca sa lamurim cu un raspuns pe masura, nu doar crestinii acelor veacuri, dar si contemporanii lor evrei aveau astfel de sculpturi si picturi. Uite arheologia ce ne scoate la iveala:
   Icoane pot fi găsite nu numai în catacombele crestine, ci si în cele evreiesti din aceleasi perioade. Putem vedea, de exemplu, icoanele evreiesti bine păstrate de la Dura-Europos, un oras distrus de persieni în mijlocul secolului al treilea (ceea ce ne da o idee cât de recente ar fi putut fi).
   Cele mai vechi scrieri evreiesti pe care le avem contin ilustratii. Printre acestea sunt imagini cu scene biblice, asemănătoare cu cele găsite la sinagoga din Dura Europos (si cu cele din biserica aflata alături de aceasta sinagoga) care a fost îngropata în secolul al treilea, când persienii au distrus orasul (vezi „Escavatiile de la Dura-Europos conduse de Universitatea Yale si de Academia Franceza de Inscriptii si Litere”, Raportul Final VII, Partea I-a, Sinagoga, de Karl H. Kraeling).

   Este demn de remarcat ca cele mai timpurii icoane din catacombe erau în majoritate scene din Vechiul Testament si icoane ale lui Hristos. Predominanta scenelor din Vechiul Testament arata ca aceasta nu era o practica păgână introdusa de anumiti convertiti, ci una evreiasca, adoptata de crestini.

   Acum, exista icoane in VT, dar unde li se ingaduie evreilor sa se inchine lor? Cred sincer ca citesti Biblia invers, ori talcuiesti dupa mintea ta – anapoda, de altfel. Mai si hulesti Duhul Sfant pretinzand ca te ghideaza in lectura ta „asidua” de 20 de ani:

   Scriptura poruncea evreilor sa se închine înaintea chivotului, care avea pe el imaginea a doi heruvimi. În Psalmul 99:5, se porunceste „Înaltati pe Domnul, Dumnezeul nostru, si închinati-va înaintea asternutului picioarelor Lui, căci este Sfânt!”. Sa observam ca aici cuvântul “închinare” este acelasi cu cel folosit în Exodul 20:5, unde ni se porunceste sa nu ne închinam la idoli.

   Ce este „asternutul picioarelor Lui”? În 1 Cronici 28:8, David foloseste aceasta expresie referindu-se la Chivotul Legamântului. Psalmul 99 (98 în Septuaginta) începe cu imaginea Domnului care “sade pe heruvimi” (99:1) si sfârseste cu îndemnul de a ne închina pe muntele Lui cel Sfânt – ceea ce întareste faptul ca în acest context se refera la Chivotul Legământului. Aceasta fraza reapare în Psalmul 132:7, unde este precedata de expresia “haide la locuinta Lui” si este urmata de chemarea “Scoala-Te, Doamne, vino la locul tău de odihna, Tu si Chivotul maretiei Tale!”

   Este interesant ca aceasta expresie este folosita în slujba din biserica referitor la Cruce, si legătura nu este întâmplătoare – pentru ca pe Chivot, între heruvimi se afla capacul ispasirii, peste care era stropit sângele jertfelor pentru păcatele poporului (Exod 25:22, Levitic 16:15).

   Nu a fost Sarpele de Arama distrus tocmai pentru ca poporul îl venera?
   Daca te uiti atent la pasajul acesta (2 Împarati 18:4), observi ca Sarpele de Arama nu a fost distrus pentru ca poporul îl respecta, ci pentru ca îl transformaseră într-un dumnezeu-sarpe numit Nehustan.

   Acum o intrebare de om prost: Se închina ortodocsii la icoane?
   Raspuns: Crestinii se roagă în prezenta icoanelor (asa cum evreii se rugau în prezenta icoanelor Templului), dar nu la icoane.

   Inchinarea adusa moastelor si adusa icoanelor e exact cea pe care ai lamurit-o tu: plecaciune! In ortodoxie (pesemne ai plecat complet neinvatat – cel mai probabil din mandria „cautatorului” care se transforma in ratacitor, sau mai exact in RATACIT) exista dogmatic o distinctie CLARA intre CINSTIRE, PREACINSTIRE si ADORATIE (acordata lui Dumnezeu si atat!).

   Ai mai spus o minciuna demna de un om care nu a citit nici cuprinsul Sfintei Scripturi: „Apostolii nu foloseau oasele lui Elisei pentru a face minuni”. Nu, caci erau Sfinti. Cum nici sfintii nu foloseau alte obiecte spre a vindeca, nici ei nu faceau asta. Dar ia sa vezi tu cum, cei de DUPA ei, cu o vietuire si cu o masura duhovniceasca inferioara, se foloseau de aceste lucruri: au pastrat pana si stergarele si sortul lui Pavel si CU ELE vindecau.

   Faptul ca osemintele lui Iosif au fost luate si purtate cu cinste arata exact abordarea ortodoxa asupra realitatii duhovnicesti. Sfintii sunt pusi de Dumnezeu intr-o slava uriasa: Vezi aratarea de pe Muntele Taborului, iar Hristos ne porunceste sa-i cinstim (ca vrei sau nu vrei sa o recunosti). El RANDUIESTE inchinare lor. Vezi in apocalipsa, rasplata „ingerului” (episcopului) credincios, ca ii va aduce din „sinagoga satanei sa i se inchine, ca sa vada ca L-a iubit!” Asa marturiseste Hristos Insusi; I te impotrivesti? Care e sinagoga satanei? Erau evreii care deja „ratasera” ocazia de a-L primi, sau mai bine zis, inca ramaneau „infierati in cugetele lor” – asa cum prooroceste Pavel despre sectarii de mai tarziu, care aveau sa gadile auzul.

   Esti independent de Biserica? Afla ca esti independent de Hristos. Esti independent de Trupul Lui – faci o fapta mai cruda, nu-L rastignesti, Il decapitezi! (Doamne iarta-ne pe noi pacatosii!).
   Gluma cu „Biserica reprezinta acei oameni care Il urmeaza” – complet dezorganizati, fara randuiala, fara sa stie unul de altul? Pai vezi ca e contrar cu ceea ce El spune! El a randuit CLARA organizare, a binecuvantat-o chiar: episcopi, prezbiteri si diaconi. Mai mult, a formulat o clara ierarhie si a instituit EL INSUSI Sfantul Sinod! Cum? El nu a avut APOSTOLI, ci 12 APOSTOLI! Mai mult, nu i-a ales dand cu banul, ci i-a ales NOMINAL, cu Rugaciune intensa si postirea aceea lunga (semn ca a aratat cat tine la organizarea aceasta!). A, ca nu le-a dat voie sa se vada unul mai mare ca altul (intre cei 12), asta e clar. De ce? Ca sa lamureasca ceea ce avea sa fie mai tarziu: primatul Papal. Si sa-L numeasca pe eretic: „servitorul tuturor”, ca unul ce se vrea mai mare. In schimb ortodoxia tine numiri de genul „intaiul intre EGALI”. De ce totusi exista, ierarhic, un „intai”? De ce totusi exista un patriarh, clar mai mare ca un diacon dintr-o parohie de sat? Clar nu face referire la masura duhovniceasca! E o masura administrativa, NECESARA in lume si randuita de Hristos. Apostolii au avut ucenici, Episcopii erua de la inceput peste prezbiteri si diaconi, cei 12 erau peste cei 70…etc. Dar cum? Ca slava? Nu, ci ca responsabilitati, ca misiune, ca datorii. Nu intelegi adevarurile astea? Nu ai citit nici macar o data Biblia.

   In ceea ce priveste, dragul meu, reprezentarea lui Hristos, multi sfinti l-au vazut – nu numai proorocul Isaia. Dincolo de asta, NICIODATA in istoria Bisericii Rasaritului nu si-a propus vreun pictor sa redea CHIPUL lui Hristos! De ce? Motivul nu e „necunosterea” Lui, motivul e unul care tine de scop – de scopul icoanei insasi; scop pe care nu l-ai prins niciodata! Icoana nu-si propune sa scoata in evidenta: talentul pictorului, trasaturile fizice ale sfantului; sau sa „bucure” ochii criticilor de arta. De fapt, pictura bizantina veche incerca reprezentarea unei icoane URATE! Cum vine asta? Urate ca aspect: degete lungi, chip diform, adesea corp incomplet, etc. Tocmai pentru a pune in evidenta SIMBOLUL icoanei. Daca te uiti la aproapele tau Il vezi pe Dumnezeu! Asa spune Moise in cartea Facerii: „dupa chipul si asemanarea Lui”. Dar inseamna ca aproapele tau e o poza fidela? Inseamna ca aproapele tau e Dumnezeu Insusi? Nu! Dar de te va duce cu gandul la Dumnezeu – dupa cum ar fi firesc – l-ai cinsti, si astfel s-ar justifica ajutorul pe care il datorezi aproapelui!

   Iar despre Hristofor…e stupido-flagrant felul in care „identificati” imediat sursa de ispiratie pentru vreo dogma sau practica ortodoxa. I-ai citit viata? Daca ai fi citit-o te-ai fi lamurit:

   Oamenii cu cap de caine, numiti si „chinocefali”, sunt mentionati inca din cele mai vechi timpuri. Tzetzis, un comentator istoric bizantin, se refera la acestia ca la niste locuitori ai Indiei, in zona actualului Pakistan. In varianta greceasca a vietii Sfantului Hristofor, se spune ca a venit in lumea romana trecand prin desertul Persiei, iar Marco Polo ii mentioneaza pe acestia drept locuitori ai insulelor din Oceanul Indian. Se poate ca acestia sa fie vietuitorii acelorasi triburi pe care le-a intalnit si Alexandru cel Mare, in drumul sau spre tarmul marii de langa desertul Gedrosian (actualul Makran, iin Pakistan).
   Principala sursa despre existenta chinocefalilor ramane insa personajul Ktesias (secolul al V-lea), un binecunoscut geograf antic, farmacist si istoric din Knidos, ale carui scrieri au fost luate foarte in serios de catre Parintii Bisericii din Bizant, precum Patriarhul Fotie cel Mare (a se vedea opera acestuia, Miriobiblion). In cartea lui Ktesias “Indica,” folosita de insusi Sfantul Fotie, exista un intreg text inchinat chinocefalilor, “un trib indian”. Anticele legende, intalnite in popoarele etiopiene, persane, arabe, armene, greci si in tarile slave, se refera la intalnirea dintre Alexandru cel Mare si chinocefalii.
   Marco Polo a vazut un asemenea trib, pe care l-a si numit „al chinocefalilor”, pomenind si faptul ca fetele le erau asemanatoare cu ale cainilor buldog. Acestia obisnuiau sa isi taie obrajii, sa isi pileasca dintii, sa isi ciunteasca urechile si sa remodeleze capetele copiilor inca de mici. Toate acestea erau facute spre a capata o infatisare infioratoare, numai cu scopul de a a se apara pe ei insisi de atacurile invadatorilor. Daca mergi astazi in unele dintre triburile ce vietuiesc in sub-Saharan, de-a lungul Nilului, in Rwanda, de-a lungul Amazonului sau in Noua Guinee, vei observa faptul ca fetele acelor oameni sunt adesea infioratoare. Acestia sunt infioratori in estetica, insa nu si in obiceiuri. Aceasta este o caracteristica a oamenilor primitivi, savarsite in scopul de autoaparare.

   Citesti de 20 de ani Biblia, dar tot departe de Adevar te aflii. „Si daca dreptul abia se mantuieste” (Petru)…… „Nu toti cei ce-mi zic mie Doamne-Doamne”…..

   Cum implinesti totusi tu „rugati-va neincetat”; cum talcuiesti tu mijlocirea sfintilor: aratata in VT (cand acestia erau inca in viata), aratata in Pslami, cand David „se roaga” ingerilor sa-l slaveasca pe Dumnezeu (cum vine asta, ca un om, in timpul rugaciunii sa se adreseze ingerilor cerandu-le sa-l slaveasca pe Dumnezeu?), aratata in Apocalipsa (in forma revelata si sfintilor, forma dezvoltata de altfel), atunci cand ni se spune ca ingerii duc la altarul tamaierii cadelnitele avand „rugaciunile sfintilor”. Cum adica? Ele nu ajung direct?! NU! Trebuie mijlocirea ingerilor, cum arata cartea lui Tobit – pe care probabil nu ai citit-o in variata Cornilescu. Tot in Apocalipsa vedem acei oameni cum se roaga lui Dumnezeu inaintea judecatii. Sau credeti ca ajunsi langa tronul slavei, toti tac si uita tot si toate? Habar n-ai ce-i crestinismul, caca poti sa-l rezumi la o carte (pe care o poate citii si un hindus). Intr-adevar, ea e suficienta, dar Dumnezeu nu s-a lasat revelat deplin unui necredincios. Deci, daca vei fii strain de Adevarata Biserica, Duhul Sfant nu te va lumina nici in a intelege un cuvant de legatura din cartea pe care cu fala o numiti Biblie, de parca gata canonizata si ajustata nu o aveti de la Biserica cea „inchinatoare la sfinti, icoane si moaste”.

   Esti, precum am spus, strain de Adevar! Acum, pana nu te „ajustezi”, sa nu te mai vad pe-aici!

 3. Buna ziua.

  1. Dati-mi voie sa va citez pe dvs unde ati spus despre …”Daca a face chip cioplit era interzis cum regasim in VT atatea icoane? :
  Pe chivot – Ex. 25:18
  Pe perdelele din Cort – Ex. 26:1
  Pe perdeaua din Sfânta Sfintelor – Ex. 26:31
  Doi heruvimi în Locul Sfânt – 1 Imparati 6:23
  Pe pereti – 1 Imparati 6:29
  Pe usi – 1 Imparati 6:32
  Pe alte lucrături din Templu – 1 Imparati 7:29,36”

  In primul rand acestea NU sunt icoane si nici chipuri cioplite facute dupa imaginatia oamenilor, ci sunt decoruri facute la indemnul lui Dumnezeu si la care NU S-A INCHINAT NIMENI !!!
  Vreti sa spuneti ca cineva s-a inchinat celor de mai sus? Aratati-mi dvs. Dar nu aveti de unde.
  IN PLUS NU AVETI NICI O DOVADA BIBLICA CA CINEVA SE INCHINA DIRECT LA OASE DE SFINTI, INGERI ETC. Ceea ce ati spus dvs NU ESTE INCHINARE !!! O luam daca doriti punct cu punct. NICI MACAR NU SEAMANA A INCHINARE.

  2. Nu ati raspuns la intrebarea : ” Cine a stat sa-i faca o pictura perfecta (icoana) fecioarei Maria cu pruncul Iisus in brate? Cine? Va spun eu ca nimeni. 1 milion de icoane in lume cu Iisus si toate difera la chip.

  3. Si chiar sa fi fost PRIMELE ICOANE din secolul 2, atunci DUPA CE S-AU INSPIRAT PICTORII DACA EI AU FACUT PRIMELE ICOANE LA UN SECOL DISTANTA DUPA CE S-AU STINS: PAVEL ,MARIA SI CEILALTI APOSTOLI ? Si in plus, reprezentarea grafica a chipurilor umane in primele secole era primitiva !
  Deci cine se indeparteaza de la adevar aici? Istoria ne spune ca iconografia a fost acceptata de abia din secolul III – IV.

  4. Daca dvs credeti in legende cu chinocefali (oameni cu cap de caine), ma dezamagiti deja de 2 ori mai mult, ca dati crezare legendelor si nu Bibliei.
  Inca un pic si o sa-mi povestiti si de sirene, centauri si nu numai.
  Asta este credinta ortodoxa? Sincer, prefer atunci Biblia de acasa care are ADEVARUL si nu basmele pagane.

  5. Daca nu citeam Biblia de cca 20 de ani, astazi mai credeam si eu in basme ca si dvs.
  Multumesc lui Dumnezeu ca nu avem aceasta discutie in Evul Mediu, in piata publica, caci acolo imi gaseam sfarsitul pe rug, ca eretic precum Ioana d’Arc si multi alti sfinti.

  6. Eu am citit mai mult decat credeti, inclusiv Tobit, Psalmi, Pastorul din Hermes, canoane etc.
  Cat despre inchinarea prin sfinti mijlocitori va dau chiar din exemplele dvs:
  David in Psalmi, PORUNCESTE ingerilor sa laude si sa slaveasca pe Dumnezeu, dar nu se roaga lor ca mijlocitori !!! Dumnezeu trimitea adesea ingerii inaintea Sa ca sa-i faca voia. Vezi Gavril si nu numai.

  7. IN PLUS, IATA CE SPUNE NOUL TESTAMENT DESPRE INCHINARE LA INGERI LA SFINTI si nu numai:

  Faptele Apostolilor 10:25-26 spune:
  ”Si cand a fost sa intre Petru, Corneliu, intampinandu-l, i s-a inchinat, cazand la picioarele lui.
  Iar PETRU L-A RIDICAT, zicandu-i: SCOALA-TE. SI EU SUNT OM.”

  Apocalipsa 19:10 spune:
  ”Si eu (apostolul Ioan) am cazut inaintea picioarelor lui (ingerului), ca sa ma inchin lui. Si el mi-a zis: VEZI SA NU FACI ACEASTA! Sunt impreuna-slujitor cu tine si cu fratii tai, care au marturia lui Iisus. LUI DUMNEZEU INCHINA-TE, caci marturia lui Iisus este duhul proorociei.”

  Apocalipsa 22:8-9 spune:
  ”Si eu, Ioan, sunt cel ce am vazut si am auzit acestea, iar cand am auzit si am vazut, am cazut sa ma inchin inaintea picioarelor ingerului care mi-a aratat acestea.
  Si el mi-a zis: VEZI SA NU FACI ACEASTA! Caci sunt impreuna-slujitor cu tine si cu fratii tai, proorocii, si cu cei ce pastreaza cuvintele cartii acesteia. LUI DUMNEZEU INCHINA-TE!”

  Si exemplele BIBLICE ar putea continua ….

  DECI IATA CE SPUNE INGERUL LUI DUMNEZEU CARE NU ACCEPTA INCHINARE SI NICI PETRU !!
  RESTUL ESTE DOAR INTERPRETARE ORTODOXA.

  8. NU ATI RASPUNS LA INTREBAREA:
  DE CE INCASATI BANI DIN BOTEZUL SFANT AL DOMNULUI? Nu trebuie el sa fie gratuit? La fel si despre cununie etc. Nu stiati ca Dumnezeu le-a lasat GRATIS?

  ATUNCI EU CRED CA TREBUIE SA VA GANDITI MAI BINE CINE ESTE DEPARTE DE ADEVAR !

  9. IISUS A RASTURNAT MESELE CELOR CE VINDEAU IN CURTEA TEMPLULUI.
  ASTAZI VOI LE-ATI MUTAT CHIAR IN INCINTA BISERICII, UNDE VINDETI ICOANE COMANDATE CHIAR SI IN CHINA CA SUNT MAI IEFTINE, LUMANARI, CRUCIULITE, CALENDARE ETC.

  10. CUVANTUL DOMNULUI (BIBLIA) CARE ESTE GRATUIT DE LA DOMNUL, AVETI ADAOS PESTE PRETUL TIPOGRAFIEI SI DE 20 DE ORI !!! Pretul varind intre 20 si 200 de lei !!! Pai si din Cuvantul Domnului scoateti profit ?

  Doamne ajuta si sper ca nu v-ati infuriat pe adevarul despre ortodoxie !

 4. Stimate Domn.
  Iata cum ati modificat chiar Biblia ortodoxa de la o editie la alta, doar ca sa sustineti o pacaleala:

  DESPRE SEMNUL CRUCII PE FRUNTE !

  Dumnezeu pomeneste de insemnarea pe frunte cu litera TAV si nu cu semnul crucii:

  Versetul original Ezechel (Iezechel) 9:4, spune asa;

  1. BIBLIA ORTODOXA, TRADUCEREA GALA GALACTION 1939:

  ”Si-i porunci: <<Treci prin mijlocul cetatii, prin Ierusalim si insemneaza cu slova pe frunte pe oamenii care suspina si se vaita de toate ticalosiile, care se savarsesc in mijlocul lor!…”.

  2. BIBLIA ORTODOXA, TRADUCEREA VULGATA, BLAJ 1760. Ati auzit bine: ANUL 1760.
  AMBELE BIBLII ORTODOXE !!!

  ”Si au zis Domnul catra el: „Treci prin mijlocul cetatii in mijlocul Ierusalimului si insemneaza THAU peste fruntea oamenilor celor ce suspina si le pare rau …”.

  MAJUSCULELE LE-AM SCRIS CA SA VADA ORICE OCHI ADEVARUL CALCAT IN PICIOARE DE POPII LACOMI DUPA BANI SI AU SCHIMBAT ”TAV” SAU TAU CU SEMNUL CRUCE +.

  Semnul TAV in greaca veche este litera ”T”, iar in feniciana, limba din care se trage greaca veche, avea simbolul de ”X”, care insemna si cuvantul ”semn”, cu care majoritatea oamenilor ”fara carte” se si semnau. DAR NICIDECUM semnul +.

 5. IISUS S-A NASCUT undeva in jurul datei de 23 SEPTEMBRIE SI NU 25 DECEMBRIE. Iata dovada BIBLICA:

  1. Imediat dupa zilele ispasirii la evrei, (care era in ziua a zecea a lunii a 7-a, ce corespunde cu octombrie din zilele noastre), Iisus a fost dus sa fie inchinat lui Dumnezeu ca intaiul nascut de parte barbateasca. (Luca 2 : 22-24). Legea lui Moise primita de la Dumnezeu, spune ca baiatul trebuie sa aiba implinite 30 de zile pentru aceasta. Deci daca scadem din octombrie o luna de zile, ajungem la septembrie. Daca anul incepea exact la inceputul primaverii pe 21 Martie, Iisus s-ar fi nascut undeva in jurul datei de 1 septembrie. Dar dupa majoritatea istoricilor, inclusiv evrei, anul incepea in jurul datei de 1 aprilie, cu luna Nissan (luna in care evreii au fost eliberati din Egipt de Dumnezeu prin Moise) si atunci Iisus s-ar fi nascut undeva in jurul datei de 10 septembrie (+/- 3 zile). Aceasta data corespunde dupa calendarul gregorian. Dar pe 23 septembrie, dupa cel Iulian care este si calendarul original, inainte sa fie modificat de Vatican si acceptat si de ortodoxism. Zilele din Nissan erau oarecum decalate cu minim 3 zile fata de cele din actualul calendar. Asa ca nu este exclus si data de 20 septembrie.

  2. O alta dovada Biblica ce vine in sprijinul acestei date ( aproximativ 23 septembrie) este faptul ca Iisus a stat invelit doar in niste scutece intr-o iesla cand S-a nascut. (Luca 2:7-12). Pe 25 decembrie este frig noaptea in Israel si nu poti tine un copil in doar niste scutece intr-o iesla semiacoperita (sapata uneori in stanca,) ! Dar in septembrie se poate, caci este foarte cald in Israel.

  3. Cand ingerul i s-a aratat lui Iosif sa plece in Egypt cu Iisus imediat dupa nastere, caci Irod avea sa-L omoare, calatoria a durat cateva zile pana in Egypt, iar noptile petrecute in aer liber erau foarte friguroase iarna (Matei 2:13-14).

  4. Daca scadem din septembrie 9 luni, ajungem exact in luna decembrie cand Ingerul Gavril i-a dat vestea cea buna fecioarei Maria ca a ramas insarcinata de la Duhul Sfant (Luca 1:24,26,36). Iar cand Maria a primit buna vestire (in decembrie) s-a dus la Elisabeta care era in luna a 6-a de sarcina si a stat la ea pana aproape de nasterea lui Ioan botezatorul. Asta se potriveste perfect cu cele 3 luni ramase peste iarna la Elisabeta, din decembrie si pana in martie (Luca 1:56) ca s-o ajute la treburile casei. Apoi din martie era suficient de cald ca sa calatoresti 2 zile si 2 nopti cu magarul sau camila).
  5. Dupa majoritatea istoricilor, inclusiv cronicarii de pe langa Vatican, mentioneaza ca primii crestini au tinut Craciunul (Nasterea Domnului) exact in luna septembrie, Papa Liberius, care in anul 354 d. Hr. a decretat Craciunul spre a fi sarbatorit pe 25 decembrie. In realitate Imparatul Romei, Constantin, in anul 336 d. Hr, a fost cel care a declarat ca 25 decembrie este data de nastere a lui Hristos.
  Constantin cel Mare a avut cea mai mare contributie la modificarea Pastilor, a Craciunului si a Sabatului in duminica, inventand canoane bisericesti ca sa induca crestinii in eroare cu invataturi false.

  6. Atata timp cat nu exista o data fixa pentru invierea lui Iisus cand erau peste 500 de martori carora li s-a aratat Iisus dupa inviere (desi astrologii au calculat deja o data fixa de 6 aprilie cand a avut loc intrarea in Ierusalim, joi 10 aprilie rastignirea si duminica 13 aprilie invierea), atunci cum de stiau cei de la Vatican de data nasterii a lui Iisus petrecuta cu aproxinativ 33 de ani mai devreme si erau doar cateva persoane martore la eveniment ??? Nu aveau cum.

  CONCLUZIA: Data nasterii lui Iisus din 25 decembrie , este suprapusa zilei inchinarii la zeul soarelui (Ra la egipteni, Mitra la persani, Sarmas la babilonieni etc), „SARBATOAREA lui SATURN, NASTEREA SOARELUI NECUCERIT”. Aceasta sarbatoare pagana a Imperiului Roman, incepea cu doua saptamani de festivitati care includeau banchetul, bautul, absenta de la munca, prezentari muzicale speciale si schimbarea de daruri, dezmat cu mancare, bautura si femei. Astazi ca sa justifice Vaticanul cele 2 saptamani de petrecere, au mai introdus sarbatori ”crestine” in acest interval cu sf. Stefan, sf. Vasile, Boboteaza, sf. Ioan ( sarbatorile ortodoxe) si inclusiv a schimbat data de inceput de an, 1 Ianuarie !!!
  Acesta este motivul pentru care Vaticanul a tinut foarte mult sa nu piarda aceasta sarbatoare depravata de 2 saptamani inchinata soarelui, din cauza inmultirii foarte rapide a crestinilor si care nu erau de acord cu sarbatorile paganilor.

  EXISTA CHIAR SI PREOTII AU ADMIS CA IISUS NU S-A NASCUT PE 25 DECEMBRIE.
  Papa Liberius, care în anul 354 d. Hr. a decretat Crăciunul spre a fi sărbătorit pe 25 decembrie. În realitate Împăratul Romei, Constantin, în anul 336 d. Hr, a fost cel care a declarat ca 25 decembrie este data de naştere a lui Hristos.

  Doamne ajuta !

 6. PS: Mai sus, nu stiu de ce nu s-a tiparit cuvantul ”TAU”

  BIBLIA ORTODOXA, TRADUCEREA GALA GALACTION 1939:

  ”Si-i porunci: <<Treci prin mijlocul cetatii, prin Ierusalim si insemneaza cu slova pe frunte pe oamenii care suspina si se vaita de toate ticalosiile, care se savarsesc in mijlocul lor!…”.

 7. Irasi nu se publica cuvantul TAU. Este cenzurat intentionat?
  Repet din BIBLIA ORTODOXA, TRADUCEREA GALA GALACTION 1939:

  ”Si-i porunci: <<Treci prin mijlocul cetatii, prin Ierusalim si insemneaza cu slova TAU pe frunte pe oamenii care suspina si se vaita de toate ticalosiile, care se savarsesc in mijlocul lor!…”.

  • Dragul meu, ai probleme grave. Discutiile noastre se vor incheia aici.
   Data craciunului a fost schimbata de 2 ori in istoria Bisericii si e irelevanta (ca data calendaristica), cinstirea Nasterii primand.
   Litera Tav face referire la ebraica veche(nu greaca!) si in scrierea originala acel T avea o prelungire care il aducea la forma de cruce: astea sunt notiuni de teologie elementare.

   V-as pune o intrebare care v-ar obosi cu mult puterea de intelegere: STIM ca la momentul cand a scris cartea Apocalipsei, Apostolul Ioan era un desavarsit in cele apostolice (nu era nici drumet, nici negustor, nici neinvatat nici ucenic de cateva zile – era la finalul apostoliei, luminat de Duhul Sfant, in deplina cunostiinta!). Inchinarea lui, dragul meu, DE DOUA ORI (cum bine ai aratat) ingerului e un ARGUMENT! Stia ce face. Ai ajuns sa-L contesti pe Hristos, ai ajuns sa-L contesti pe Ioan! Bravo. Petru a refuzat din SMERENIE (cunosti cuvantul? nici pe departe). Ia ghici tu, INGERUL de asemenea, a refuzat DIN SMERENIE! Auzi aici, ingerul s-a smerit de 2 ori inaintea lui Ioan. Dar ce-i zice? Cum il refuza? „Sutnem impreuna-lucratori!”. Il considera EGAL CU EL, de asta il refuza! In ce s-a vazut marirea lui Ioan? In smerenie, asa ne invata Hristos. S-a smerit inaintea ingerului, dar si ingerul inaintea lui! Si din nou, la a doua intalnire, s-a smerit inaintea ingerului! Nu s-a inchiant din nestiinta! Punct. Restul e interpretare trunchiata, gresita si in duh sectar. Si, superb lucru, si ingerul s-a mai smerit odata!

   Acuza-l pe Ioan de dubla idolatrie si baga-l in iad – judecatorule…
   Acuza-i pe toti aceia care cadeau la pamant in fata proorocilor si a ingerilor in VT – judecatorule.
   Apoi, doar apoi, permite-ti sa judeci ortodoxia! Care, iarta-ma (stiu ca esti foarte nelamurit) face EXACT acelasi lucru. Ti-am explicat: nimic in plus, dar nimic in minus!

   Iti redau concret ce zice HRISTOS!!!! :
   8.Ştiu faptele tale; iată, am lăsat înaintea ta o uşă deschisă, pe care nimeni nu poate să o închidă, fiindcă, deşi ai putere mică, tu ai păzit cuvântul Meu şi nu ai tăgăduit numele Meu.
   9.Iată, îţi dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei şi nu sunt, ci mint; iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.
   10.Pentru că ai păzit cuvântul răbdării Mele, şi Eu te voi păzi pe tine de ceasul ispitei ce va să vină peste toată lumea, ca să încerce pe cei ce locuiesc pe pământ.
   11.Vin curând; ţine ce ai, ca nimeni să nu ia cununa ta.
   (Apoc. Cap.3 – versetele mai-sus mentionate).

   Despre icoane ti-am raspuns clar si raspicat! Noi nu facem portrete si nu ne inchinam la lemn, piatra sau picturi! Inchinarea adusa inaintea Chipului lui Hristos se duce la Hristos. E vorba de inchinarea „in duh” pe care nu o vedeti – voi observati aparenta inchinare exterioara – pentru ca asta este intru voi! Chipul lui Hristos s-a imprimat pe marama Sfintei Veronica. Cine Il vede pe Hristos, acela Il vede pe Tatal – deci TRUPUL lui Hristos era icoana Tatalui. Temeiul icoanei, dupa cum cred ca ai aflat deja, sta in Insasi Intruparea lui Hristos – fapt ce da putinta pictorului sa reprezinte trasaturi umane conturate.

   Iar cand vorbim de arheologie, cred ca ai adormit cu Biblia in mana si te-ai trezit tarziu. Nu am eu nici o vina ca tu contesti ceva ce poti vedea oricand cu ochii tai. Nu am eu nici o vina ca tu contesti o serie LUNGA de istorici care atesta existenta tribului de chinocefali. Ti-am intarit cu scris boldat metoda prin care ajungeau la acea forma a fetei. Fireste, nu AVEAU CAP DE CAINE, ci forma de cap de caine. Uite, unul rupt din basme ai putea spune, nu? : http://www.click.ro/bbtcontent/clipping/CLIIMA20100930_0143/5.jpg
   Sau ai citit atat de mult Biblia incat nici pe asta nu-l consideri real?
   Mai citeste odata – locuitorii actuali ai acelor zone din Pakistan pastreaza in parte traditia locului. Sunt chestiuni care tin de istoria demonstrata si arhidemonstrata, atestata de scrieri si de dovezi.

   Si, da, centaurii, minotaurii si inclusiv maimutele au radacini in realitate. Verifica de altfel Hronograful lui G. Chedrinos, unul din Hronografele Bisericesti: sunt legati de momentul Turnului Babel. Nu am vreme sa explic, dar de altfel tu il poti contesta si pe asta, nu? :

   Sau ai aceeasi parere cu cei care o identifica cu un „extraterestru”. Cred ca-i stii povestea? Ca sa nu te pun in dubii, a fost gasita de niste localnici (cei din imagini) in Indonezia si, de teama, a fost ucisa. A fost apoi chemat un echipaj de oameni de stiinta care au preluat-o spre studii – fapt cert si adevarat, publicat fireste in toate ziarele mari. Poti sa cauti sa te convingi. Prima observatie personala (cu privire la partea umana): daca exista un om care sa traiasca cateva sute/mii de ani, imbatranind (mai lent, de altfel) fara sa poata murii – asa ar fi aratat.

   Tu, in schimb, ma repet. Esti departe de adevar, contestandu-te si pe tine, de dragul unei indreptatiri dracesti.
   Cat despre preoti, mi se pare complet hilara „afectiunea” ta. Ai citit Biblia sau doar ce-ai vrut din ea? Vezi ca Acelasi Dumnezeu randuia o plata clara pentru preoti. Pavel insusi spune ca cei ce slujesc Cuvantului lui Dumnezeu le este randuit s-o faca cu dedicatie deplina si merita sa TRAISCA din El – sa fie singura si suficienta lor meserie. Cauta in Biblie, sau unde ai citit tu nu apare? Astea sunt predanii. A, ca vand cu nu stiu cat mai mult sau mai putin – prietene, din partea mea poti sa-mi spui ca umbla peste 80% din ei goi pe strada, E IRELEVANT! Nu asta e ortodoxia. Vezi tu, asta e sectarismul vostru! Secta e ceea ce fac sectarii! Cand azi vor sa faca dans, danseaza in „adunatura”, cand azi vor sa cante la chitara, slujba se transforma in rock’n’roll si tot asa… Nu. Ortodoxia e o insumare de predanii insuflate de Duhul Sfant care, Pavel insusi marturiseste, Ii alege pe episcopi. Vezi in Fapte. Nu cred ca te incadrezi nicaieri pe acolo. Apari cel mult la lupii rapitori! De aia sunt invatati episcopii predanisti sa se fereasca! Si asa au facut, ce nu pricepi?! De la Ioan, la Polycarp (cu tot cu cinstirea moastelor lui), de la Polycarp mai departe la urmatorul si tot asa! Cauta listele cu succesiuni si sunt TOATE acolo. TOATE!

   Hai sa-ti zic una maxima si o sa intelegi mai bine:
   Hristos a organizat clar Biserica, Duhul Sfant fiind Cel ce continua aceasta lucrare sfanta, alegand El Insusi Episcopii (repet, zice Pavel asta, nu eu). Deci Biserica e acolo unde Duhul Sfant alege episcopi – si a ales, pentru ca au fost (dupa cum stim amandoi) secole de-a randul, episcopi.
   Tot Hristos e Cel ce spune: „Biserica mea nu va cadea in veac si portile iadului nu o vor birui”.
   Tot Hristos e Cel ce spune: „Voi fi cu voi pana la sfarsitul veacului” (referindu-se la Biserica de atunci – apostolii – pana la Biserica de la „sfarsitul veacului”).
   Pavel spune: „Trupul lui Hristos e Biserica”; tot el mai spune, deci, ca Hristos e Capul (liderul, deci; Cel ce in chip nevazut conduce Biserica).
   Tot Pavel, vorbind de casatorie zice: „Sotul sa iubeasca pe sotie, precum Hristos a iubit Biserica” (aratand ca pentru BISERICA s-a jertfit).

   Concluzionam scurt si logic: Hristos fagaduieste ca va conduce Biserica pana la sfarsitul veacului. Deci Biserica lui (cea adevarata) trebuie sa fie, ISTORIC vorbind, legata de momentul Cincizecimii, deci sa fii existat ca structura reala in tot acest timp. Si sa continue sa existe pana la „sfarsitul veacului”…In Biserica asta Duhul Sfant alege episcopi! El alegea si in vremea lui Pavel si a ales mereu, neintrerupt. Hristos fagaduieste ca niciodata nu va exista o INTRERUPERE! Cat de mica! Ma rezum la ceea ce detii TU istoric: din secolul 4 pana in secolul … 5 sa zicem, sau hai sa luam o perioada mai infloritoare: secolelel 5-6 chiar si 7. Putem sa ne raportam si la sec. 11, 12… Cert este ca au existat perioade lungi (predominante), cand TOTI cei ce Il marturiseau pe Hristos apartineau unei structuri eclesiastice (fie eretica sau sectara, fie ortodoxa – si mai tarziu catolica, fie necalcedoniana, monofizita) care aveau, de pilda icoane! Sau cinsteau pe sfinti! Sau care aveau (aici intra toate) preotie! Exceptiile vagi sunt acceptate si de teologii protestanti ca fiind grupari cert-eretice (pentru ca aveau erezii flagrante, cum ar fi tagaduirea dumnezeirii Fiului, sau chestiuni de genul acesta). Pana si iconoclastii cu care va laudati o cinsteau pe Maica Domnului. Daca una – macar una singura cat de mica – in ochii lui Dumnezeu reprezinta o erezie sau o ratacire de la Adevar, INSEAMNA FARA ECHIVOC UN SINGUR LUCRU: Hristos a mintit! Inseamna ca nu a fost cu Biserica pana la sfarsit, inseamna ca Duhul Sfant nu alegea episcopi (deci si Pavel mintea), inseamna ca a murit degeaba, inseamna…inseamna…inseamna! Asta inseamna!

   Premisele sunt bune, demersul e impecabil, dar concluzia e aberanta (cred ca suntem de acord). Deci probabil probleme apar (stii unde?) cand vorbim de „ereziile ortodocsilor”.

   De ce nu acceptati ca va inselati?! Ati aparut cel mai probabil in sec. 16. Ati aparut ca o impotrivire la adresa catolicismului, Luther si primii reformatori tinand in schimb la succesiunea apostolica, dar neputand pregatii preoti, au renuntat la ele, ulterior.

   Daca, in Adevar crezi in Hristos, atunci nu ai cum sa nu marturiesti ca singura Biserica ce indeplinseste fara probleme toate acele versete intalnite in Biblie este cea Ortodoxa – asa cum o avem de la Sf. Parinti; care, cum PAVEL MARTURISESTE, au fost inspirati de Duhul Sfant – Care i-a randuit!

   In legatura cu schisma catolica, aici e simplu: dupa rupere majoritari au fost ortodocsii (ca episcopi, fireste: 4 patriarhii vs. una – Roma). Ortodoxia a ramas DREAPTA prin simplul fapt ca a mers „drept”. Nu a schimbat nimic din esentialul epocii patristice – din cele 7 Sinoade, adica. Catolicii, da – lucru cunoscut.

   A nu fii ortodox, ci altceva este o hula la adresa lui Hristos, la adresa Duhului Sfant- hula care nu se iarta „nici in veacul acesta, nici in cel viitor”.
   Cum am aratat: marturisesti ca Hristos minte, sau, mai mult:
   Daca esti Catolic: marturisesti ca Hristos are nevoie de „vicar” uman. Nici un episcop in istoria Bisericii nu s-a vazut mai mult decat „pastor” de turme, sluga a Domnului – toti fiind incununati cu smerenie si traind in nevointe aspre (adevarat lucru ca astazi lucrurile stau altfel; citezi dintr-un Sfant Episcop – Nifon – al sec. 4-5, care spune ca in vremurile din urma, capii bisericilor din lumea toata vor fii „straini de virtute” – nimic necunoscut la vremea aceea de un Sfant cu viata, luminat de Duhul Sfant).
   Daca esti protestant (de orice fel) marturiesti ca Hritos a cazut, ca Biserica Sa a cunoscut apostazie (perioada indelungate!), marturisesti, mai mult, ca Hristos a fost neputincios in a-si conduce Biserica (dovada – apostazia), ca Duhul Sfant a esuat in a alege episcopii potriviti, etc. si deci a fost nevoie de un Martin Luther, de un Calvin, de un Jack, John, Jim, Jerry si alte mii de nume de „fondatori” si „redescoperitori” ai crestinismului autentic si adevarat – cu origini in sec 1, disparitie totala din sec. 2 si reparitie brusca in (dupa caz) secolul 16/17/18/19/20 si chiar 21. Mai asteptam, ca diavolul mai are idei.

   Iarta-ma. Discutia noastra se opreste aici:

   http://www.odaiadesus.ro/cornilescu.html (mai jos vei vedea GRAVELE erori de traducere – GRAVE si intentionate!)
   Si uite aici o acadea: http://www.odaiadesus.ro/inchinare.html

   Lumina iti doresc! Si pace!

  • Uite cu privire la TAV (t) o analiza mai atenta:
   Cercetatorii vorbesc de patru feluri de forme ale lemnului folosit ca instrument de pedeapsa : stalpul drept si ascutit, spanzuratoarea simpla – numita „crux acuta” sau „crux sim­plex”, alta era „crux commissa” (T), numita a sfantului Antonie ,- o alta, „crux decussata” (X), zisa a sfantului Andrei ; in fine, „crux commissa” in forma semnului grafic (+) sau „crux Christi”.

   Forma grafica a crucii, de care vorbeste Iezechiel, nu poate fi decat ultima (t), zisa „crucea lui Hristos”. Ce ne spune proorocul? Se inmul­tisera nelegiuirile, profanandu-se si locasul sfant; iar Dumnezeu, hotarand pieirea celor nelegiuiti, ca sa fereasca pe cei credinciosi, care su­fereau si suspinau vazand ticalosiile acelora, porunceste proorocului sa insemne pe frunte cu acest semnul crucii pe cei credinciosi. „Si i-a zis Domnul : „Treci prin mijlocul cetatii, prin Ierusalim, si insemneaza cu semnul crucii pe frunte, pe oamenii care gem si care plang din cauza multelor ticalosii care se savarsesc in mijlocul lui”; iar celorlalti le-a zis : „…Ucideti si nimiciti pe batrani, tineri, fecioare, copii si femei, dar sa nu va atingeti de nici un om care are pe frunte semnul „t” ! Si sa incepeti cu locul Meu cel sfant” (Iez., 9, 4-6).

   Semnul crucii este dupa concluzia cercetatorilor, insasi forma literei t, ultima litera a alfabetului ebraic si a limbilor semitice inrudite (feniciana, etiopiana etc), asa cum se scria in secolul IX-VIII i.Hr., cand si-a scris Iezechiel proorocia.

   In expresia ebraica a textului „tava t(au)” se traduce prin „a in­semna cu un semn”, iar t(au) este insusi semnul (T), adica : inseamna-i cu semnul (+) crucii. Asa l-au inteles si talcuit sfintii parinti si scriitori bisericesti, incepand cu Clement Alexandrinul, Origen, Ieronim, apoi sfantul Maxim Marturisitorul si altii. Toti au vazut in litera ebraica (+) pronuntata „tau” semnul „crucii” sau „taina crucii lui Hristos”, ca semn al mantuirii. Vulgata traduce „signa tau”. Traducatorii Septuagintei au redat expresia ebraica „tava tau” prin „pune semnul pe fruntile…” ; dar nu spun care si cum era semnul. Abia dupa cercetarile din urma ale alfabetului si scrierii ebraice din vremea lui Iezechiel, si tinand seama si de felul cum au inteles semnul „tau” vechii comentatori, noile versiuni nu au mai dat explicatiile necesare pentru expresia „tau”, cum face de pilda versiunea „Bibliei Scolii Biblice de Ierusalim”. Si tot asa s-a corectat si in traducerea revizuita a Bibliei din 1975 a Bi­sericii noastre Ortodoxe Romane.

 8. 1. Stimate domn. Nu cred ca ati citit atent cele scrise de mine. Dar e ok. ATI SARIT PESTE MULTE RASPUNSURI SI CRED CA INTENTIONAT DIN LIPSA DE RASPUNSURI. In plus, spuneam ca nu merg la nici o biserica, secta, etc.

  2. Daca ne uitam atenti pe icoanele cu Sf. Hristofor, vedem ca este CAP DE CAINE, in toata regula si nu este doar forma capului … . Deci haideti sa nu o intoarcem acum …

  3. A fi ortodox, nu mi se pare dreapta credinta, atata timp cat BOTEZUL SFANT SE VINDE PE BANI !
  La fel si cununia, inmormantarea, parastasul etc. Nici pentru vii si morti nu se mai roaga popa daca nu platesti. In plus comertul din Casa Domnului a fost ASPRU CRITICAT DE IISUS. Sa nu mai vorbesc de luxul din biserici si a multor ”Prea fericiti” dupa felul cum traiesc. APOSTOLII ASA AU TRAIT? Tot ce primeau la picioarele lor DONAU !!! B.O.R. ASA FACE CU TOATA AVEREA EI DE MILIARDE DE EURO !!
  ”Pomul se cunoaste dupa roadele lui.” Asa se cunosc si popii dupa faptele lor.

  4. IISUS S-A NUMIT SMERIT: ”INVATATOR”, PE CAND PREOTII HULESC SI SE NUMESC PRECUM DUMNEZEU: ”INALT PREA SFANT”. Nici chiar Dumnezeu nu-si spunea asa, ci: YHWH, Elohim, Savaot, Domnul sau Dumnezeu.

  5. Ingerul NU L-A LASAT PE IOAN SA II SE INCHINE, CACI I-A ARATAT CUI TREBUIE SA II SE INCHINE CU ADAVARAT, ADICA … CU TOTI LUI DUMNEZEU !!! Povestea cu smerenia ingerului, l-a mine nu tine. Poate la teologi, da, la mine nu.
  Eu cel putin gandesc si verific tot ce citesc si nu aprob ca teologii tot ce li se spune fara sa verifice, decat in docme si traditii BOR.

  6. Din RESPECT pentru dvs ca frate in Hristos, putem opri discutia si aici daca asta doriti. Desi mai aveam multe sa va arat BIBLIC SI FAPTIC cum greseste ortodoxismul si DEZAMAGESTE PROPRIA-I TURMA, dar vad ca nu raspundeti nici macar la intrebarile pe care vi le pun. Mai ales cele REFERITOARE LA VANZAREA BOTEZULUI, CUNUNIEI SI MULTOR ALTE DARURI SFINTE PRIMITE gratis de la Dumnezeu. Si asta pentru ca nu aveti cum sa acoperiti aceasta rusine a lui BOR.

  Dumnezeu sa va lumineze mintea si inima, caci aveti MARI probleme ca institutie bisericeasca, sincer.
  CAND VETI REPARA STRICACIUNILE DIN BOR, POATE VOI REVENI LA BISERICA SI VOI LAUDA ACTIUNILE DVS.
  Pana atunci … Doamne ajuta.

 9. 1. Nu stiu de unde pana unde aceasta ”corectura” a lui TAU (TAV) cu semnul +. NU AU NICI O LEGATURA INTRE ELE.
  Cunosc istoria lui tav foarte bine, stiu de unde provine si nu are nici o legatura cu semnul +. Deci nu trebuia modificata Biblia, inlocuind pe Tav (t) cu semnul +, doar ca sa sustineti un semn.

  2. Tot nu ati raspuns la intrebarea :DE CE BOTEZATI IN SCHIMBUL BANILOR ??? De ce vindeti botezul, cununia etc ? Daca iubiti adevarata credinta, v-ati LUPTA SA DESFINTATI ACEST OBICEI TALHARESC.

  Doamne ajuta.

 10. Mai sus era litera ”D” si a aparut un zambet frumos … chiar la intrebarea la care nu aveti raspuns duhovnicesc NICIODATA ! Biserica poate trai smerita si fara taxele astea strigatoare la Cer si sa primeasca bani benevol asa cum au primit si bisericile primare de la slujitori.

  • V-am raspuns la TOATE intrebarile, inclusiv la asta – dar vad cu durere ca nu aveti ochi sa vedeti.

   O sa copiez din raspunsul meu, caci nu are rost sa ma repet. Voi mai aduce cateva completari, poate veti pricepe:
   „Cat despre preoti, mi se pare complet hilara “afectiunea” ta. Ai citit Biblia sau doar ce-ai vrut din ea? Vezi ca Acelasi Dumnezeu randuia o plata clara pentru preoti. Pavel insusi spune ca cei ce slujesc Cuvantului lui Dumnezeu le este randuit s-o faca cu dedicatie deplina si merita sa TRAISCA din El – sa fie singura si suficienta lor meserie. Cauta in Biblie, sau unde ai citit tu nu apare? Astea sunt predanii. A, ca vand cu nu stiu cat mai mult sau mai putin – prietene, din partea mea poti sa-mi spui ca umbla peste 80% din ei goi pe strada, E IRELEVANT! Nu asta e ortodoxia.”

   O sa dezvolt pe pasi:
   1. Luxul protiei nu are nici o legatura cu luxul preotului! In ceea ce priveste luxul in care se slujeste, cred ca vezi destul de clar cum era PORUNCITA vestimentatia lui Aaron, ce pietre scumpe erau stranse, cat de fastuos era construit chiar si cortul, nu mai zic de Templu. Huliti pe Dumnezeu daca ne acuzati de asa ceva!
   2. In ceea ce priveste „smerenia” apostolilor in contextul slujirii preotesti, uitati un lucru esential: este adevarat, primii crestini (de altfel, si pe acestia ii progoniti, dupa cum s-a aratat clar din dialogul nostru) slujeau in cimitire, paduri, pesteri si catacombe, dar si in casele celor mai instariti dintre ei. Dar de ce?! Apostolii mai intai s-au rugat in TEMPLU si in sinagogile evreiesti (al caror fast il readuc in discutie!)!!! Au fost insa alungati de acolo! Bisericile si „bogatia” din biserica reprezinta doar insemne ale biruintei ortodoxe. Ele au fost extrapolate in catolicism, pe fondul mandriei efective a conducerii; in ortodoxie ele nu au nimic de-a face cu smerenia si mandria, intrucat nu sunt atribuite niciunei persoane vii – ci cu meritele! Sunt luate pe merit, pentru prigoane! Crestinii MERITA sa se roage in asa ceva, pentru ca inaintasii lor martiri le-au oferit acest privilegiu! S-au jertfit crestineste, ca astazi sa ne rugam regeste – si nici pe acestia nu-i cinstit, de asta nu le recunoasteti biruintele – fie ele si materiale.
   3. Pavel porunceste ca cel ce slujeste Evangheliei sa traisca din ea. Nu se cheama „comert” – huliti din nou numindu-l asa. Asa randuieste Insusi Domnul cu levitii si cu preotia din VT. Cate parti nu li se cuveneau din jertfe, cati bani nu primeau? Tagaduiti-i si pe aceia, luati-va de mana cu ateii si am incheiat discutia!
   4. Hristos stiti ce „mese” rastoarna? Acolo se facea SCHIMB VALUTAR! E cu totul si cu totul altceva! Uite aici:
   „Şi a găsit şezând în templu pe cei ce vindeau boi şi oi şi porumbei şi pe schimbătorii de bani.
   Şi, făcându-Şi un bici din ştreanguri, i-a scos pe toţi afară din templu, şi oile şi boii, şi schimbătorilor le-a vărsat banii şi le-a răsturnat mesele.
   Şi celor ce vindeau porumbei le-a zis: Luaţi acestea de aici. Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie.
   Şi şi-au adus aminte ucenicii Lui că este scris: „Râvna casei Tale mă mistuie”. ” (Ioan: 2,15-17).

   Ia auzi aici: Ravna casei Tale ma mistuie! Pe tine „frate intru Hristos” te mistuie URA Casei Sale!
   Ce se vinde in Biserica? Carti pentru inteleptirea mintii, Sfanta Scriptura, Carti de rugaciune si obiecte care insotesc actul de rugaciune (metaniere, lumanari, carbuni, tamaie, icoane, candele,etc.). Lucrul acesta este cat se poate de firesc! Ti-am spus: preotului i se cuvine a trai din munca pe care o face, fiindu-i poruncit sa o faca neincetat: fie ca scrie carti, fie ca picteaza icoane, fie ca tipareste Sfanta Scriptura sau o traduce, fie ca face cruci si metaniere, etc. Asa randuieste Domnul, nu vad cum nu poti intelege de vreme ce e scris clar chiar in Biblia pe care o citesti!

   4. Confuzi PREOTUL cu PREOTIA, ORTODOXUL cu ORTODOXIA si astea sunt erori grave! Cazi mereu in judecarea aproapelui si gresesti! Nu uita, ca si Pavel a anatemizat 2 ucenici – deci erau dintre ai sai -, nu uita ca Iuda a fost apostol, nu uita ca Adam era in Rai, nu uita ca Lucifer era inger de lumina, in Cerurile cele mai inalte si tot asa…

   Nu vezi felul aberant in care analizezi? Daca judeci asa nu vei ajunge decat la urmatoarele concluzii, in contextele date de mine mai sus:
   Ucenicii lui Pavel erau toti vrednici de anateme;
   Apostolii erau toti vanzatori si lepadatori (- Petru)
   Raiul era un loc al pacatosilor
   Ingerii sunt mandri si intunecati, vrednici de osanda

   si hule care mai de care…ce nu se cuvin a mai fii spuse.
   Nu uita cate pacate au avut regii Vechiului Testament, David si toti ceilalti! Si sunt atat de mari in continuare in sfintenie! Pai daca poti judeca astfel, inseamna ca Fiul lui David era din neam pacatos si desfranat! GRESESTI IMPOTRIVA CUVANTULUI DOMNULUI! Ce nu intelegi?

   Negi pe Duhul Sfant – ti-am aratat in posturile anterioare.
   Negi chiar si ce spune Hristos, negi pe apostoli!
   ESTI IN EREZIE !!! TREZESTE-TE pana nu e prea tarziu!

   Faza cu „smerenia ingerului” la tine nu tine: trist atunci! Nici la farisei nu a tinut „faza cu Fiul lui Dumnezeu” – pacatul lor!

   Dragule, NU IL INVATA UN INGER PE IOAN CUI SA SE INCHINE!! Tu realizezi ce spui?! Daca Ioan a fost ales pentru a primi Revelatia, daca Ioan a fost numit „cel mai iubit”, daca Ioan a fost Apostol stand langa Hristos Dumnezeu INSUSI, imi spui mie ca , la sfarsitul vietii el nu stia cum si cui sa se inchine?!

   HULESTI!
   Iar cu hulitorii nu am ce discuta!

   Scrierile antice arata CLAR ca Tav se scria sub forma de cruce. Priveste de altfel litera „t” (T mic), avand forma de cruce. Asa era scrierea atunci! Alfabetul s-a schimbat ca „font”, nu ca structura. Dar in vremea proorocului asa se scria – e dovedit istoric! „Vorbim discutii”! Iar multa vorbire de care dai dovada, macinarea si osandirea Bisericii Drept-Maritoare arata CLAR ca nu ai ajuns nici la rugaciunea launtrica, nici la rugaciunea neincetata (despre care te-am intrebat) , nici la pace, nici la smerenie. Iarta-ma te rog frate, dar nu trebuie sa te judec eu! Faptul ca esti in erezie, lipsit de Duhul Sfant, poate face pe orice copil de gradinita sa intelegea lipsa darurilor, care vin DOAR de la Duhul Sfant, pe temeiul ADEVARULUI DE CREDINTA! – pe care TI-AM DOVEDIT ca nu il ai.

   Despre icoane vad insa ca tot nu ai inteles, dovada sta in intrebarea stupida cu privire la icoana Sf. Hristofor. Icoana e o pictura simbolica, ce are rol mijlocitor pentru minte, facilitand rugaciunea in duh. Pictorii care l-au reprezentat pe Hristofor au avut de la inceput ca temei viata sa scrisa (daca nu era clar), in care se vorbea clar de originile sale (nici o legatura, deci, cu anubis), dar nu aveau ceea ce se cheama „face-bookul lui” ca sa-i vada chipul! Era descris tribul IN CUVINTE, iar reprezentarea avea sa duca mai clar cu gandul la CHINOCEFALI daca arata ca un caine, decat daca nu ar fi aratat – ce putea duce cu gandul la un trib de „HIDOSO-CEFALI” sau ceva gen (vezi ironia). Dar discutam degeaba. Accepta ca esti rau-voitor.

   In loc de concluzie:
   Sfintii fac de 2000 mii de ani minuni, in crestinism + au temei biblic in ceea ce priveste darurile lor dupa moarte => sunt dovediti atat teoretic cat MAI ALES practic. Il pastrez!
   Icoanele sunt de 2000 de ani, fac minuni si au temei biblic atat pentru existenta lor, cat si pentru darurile lor (vezi Sarpele de arama, Chivotul Legii si o serie lunga de alte obiecte care devin mijlocitori intre om si Dumnezeu in ceea ce priveste facerea de minuni – o lamurire: Dumnezeu, daca era dupa mintea protestantilor, ar fi cerut evreilor sa-l preamareasca cu o cantare pe care ar fi putut s-o porunceasca, iar El i-ar fi salvat de muscatura de sarpe; a ales ca minunea sa se petreaca DOAR cand acestia se vor uita la sarpele de arama – care, in sens profetic si simbolic reprezinta puterea de mai tarziu a crucii, ca OBIECT DE CULT, dar indirect si a icoanelor) => sunt dovedite atat teoretic, cat MAI ALES PRACTIC. Le pastrez!

   Preotia la fel, si poti continua analizele singur.

   Si intaresc ceva ce n-ai prins: Esti INDEPENDENT DE BISERICA? ESTI INDEPENDENT DE HRISTOS!
   Am incheiat orice discutie! Iti mai spus ondata: TREZESTE-TE!

  • Imi cer iertare din suflet ca trebuie sa mai aduc o singura lamurire, cu privire la ceva ce am uitat sa lamuresc:
   „Titulatura ierarhilor”:
   NICAIERI NU APARE TITLUL DE: Inalt prea Sfant!!! Nicaieri nu apare, la un ierarh titlul de SFANT (decat la cei trecuti la Domnul, a caror sfintenie este lamurita prin felurite minuni sau prin viata lor pilduitoare, si canonizati). Cuvantul este: „SFIINTIT”. Cum iti explici ca o serie de sfinti ai Bisericii au, pe langa titlul de „Sfantul…” si titulatura de „cel sfintit”? Un exemplu: Sfantul Sava cel sfintit.

   Ce inseamna deci „sfintit”? Vezi ca ACELASI Titlu il aveau preotii Vechiului Testament. Sfintit este, de altfel un participiu, mai mult decat un adjectiv efectiv.
   Deci preotii sunt „sfintiti” in taina preotiei; oricine primeste hirotonia se cheama sfintit! Apoi urca gradatiile SFINTIRII, nu SFINTENIEI: prea si inalt prea. Preasfintit este Episcopul, care are acces la o serie de taine, inclusiv la efectiva sfintire a altor clerici, putand savarsi taina hirotoniei, sau a punerii mainilor, dupa predania apostolica, dar si sfintirea bisericilor (atat una, cat si alta erau practicate si in VT; uite ce s-a schimbat: sangele luat de la animale, este inlocuit cu apa sfintita – simplu? Clar? Sunt de asemenea temeiuri si pentru aceasta, de care nu am vreme sa vorbesc).

   In sens teologic, lucrurile stau cam asa:

   Am putea spune ca preotul intruchipeaza un adevar de credinta fundamental – care, pe de o parte se justifica in preotie, iar pe de alta parte devine justificare pentru preotie (depinde cum vrem s-o luam). Care adevar? Adevarul celor doua firi ale Mantuitorului! Asa cum in Persoana lui Hristos avem doua firi: cea deplin umana si cea deplin dumnezeiasca, tot asa in persoana preotului intalnim doua firi: preotul si omul.

   Omul devine de buna-voie purtator al preotiei sfinte si imparatesti, data noua, de la Hristos. Multi si-au frant mintea talcuind acestea, dar uitati ca si in VT, in cartile lui Moise, preotia aceia era numita LA FEL! Neam sfant, preotie imparateasca! Si era preotie! Doar ca acum Cel ce a dat-o, a primit-o dupa randuiala lui Melchisedec. Cornilescu (dupa cum ti-am dat sa te convingi) traduce prost un verset cu privire la preotia lui Hristos:
   „La Evrei 7:24, în Biblia ortodoxă (traducerea IPS Bartolomeu Anania) se poate citi: „dar Iisus are o preotie netrecătoare prin aceea că El rămâne în veac”, pe când în traducerea Cornilescu scrie „Dar El, fiindcă rămâne în veac, are o preotie, care nu poate trece de la unul la altul”. Citatul este folosit de protestanti pentru a justifica necredinta lor fată de succesiunea apostolică.” – necredinta pe care primii protestanti nu au manifestat-o.

   Sa zicem ca un oarecare preot Vasilica Gheorghe pacatuieste si nu se indreapta pana la sfarsitul vietii sale, murind nepocait de pacatele sale. El va fi judecat CA OM, care, pe langa pacatele sale facute, va mai suferi si osanda pentru neimplinirea preotiei! Dar OMUL Vasilica Gheorghe va fi judecat – asta daca vorbim de pacate personale nedescoperite oamenilor (betie, curvie, hotie, etc.)

   Daca preotul Vasilica Gheorghe va modifica Liturghia, va insela un credincios, va batjocorii Sfintele Taine -Trupul si Sangele Domnului, etc. – lucruri ce pot fi reclamate imediat, fiind descoperite de el insusi, oamenilor, atunci va fi sanctionat conform canoanelor si va fi caterisit, coborat din treapta preotiei. Dar cele doua firi nu se amesteca! El, oricat de spurcat va fi ca om, va savarsi Tainele – luand, la vremea cuvenita, osanda insutita.

   Ca numarul adevaratilor preoti s-a imputinat, ca viata multor ortodocsi s-a stricat, ca ierarhii isi pierd mintile, dar ca sectarii se inmultesc, duc o viata dreapta – in aparenta – si traiesc intr-o aproape-idilica „pace” nu sunt DECAT argumente ale Adevarului Ortodox. De ce? Pentru ca tocmai asta spun, atat apostolii si Hristos, cat si Sfintii ce au capatat darul proorociei (in forme diferite, proorocind aspecte diferite – dupa cum Pavel ne invata ca „in parte cunoastem si in parte proorocim”), cu privire la vremurile din urma. Pavel ne spune ca oamenii vor parasi adevarul, se vor duce la invatatori care sa le gadile auzul care isi vor cauta doar interesul lor material (vezi pastorii finantati puternic din occident, de masoni, EVREI!!!, bankeri si chiar atei).

   Diavolul ii lupta pe cei drepti, iar cei ce cred ca au capatat nepatimirea, nemaisuferit de pe urma ispititilor, sunt in „cardasie” oarba cu satana! Asta sa o stie bine, nu de la mine, ci de la Hristos – care, Dumnezeu fiind, a fost ispitit! Poate ajungi sa tagaduiesti astfel si desavarsirea Lui, cum ai tagaduit nenumarate cuvinte pe care le-a spus!

   Atat am avut de lamurit.

  • Sper doar ca, din bun simt si respect, mi-ai citit toate comentariile, INTEGRAL. Eu am facut aceasta si asa se si cuvine.

 11. Stimate domn. Nu ma luati asa de sus si sa vorbiti ca un balaur Biblic, caci va pot demonstra inca de la Geneza ca nu cunoasteti Biblia. Va pun o prima intrebare simpla : Cate oameni mai traiau pe pamant, dupa ce Cain il ucide pe Abel. Nu veti stii raspunsul.

  Vis-a-vis de biserica primara, sunteti exact opusul. Iata dovada:

  1. IISUS HRISTOS a trait in saracie, desi i S-a oferit bogatia de catre satana, El a refuzat-o – vs – Biserica actuala, nu a putut refuza oferta satanei de a avea lux in biserici (catedrale de zeci de milioane de euro, cand saracii mor de foame), afaceri hoteliere, afaceri imobiliare, tipografii, magazine si multe alte afaceri ce ii aduc profituri de milioane de euro anual.

  2. IISUS HRISTOS A ”CONDUS” O CRUCE MARE IN SPINARE PANA PE GOLGOTA – vs – MAI MARII CAPI AI BISERICII ”CONDUC” MERCEDES CLASS S SI C DE ZECI DE MII DE EURO.

  3. IISUS HRISTOS A PURTAT O COROANA DE SPINI PE CAP – vs – PREOTII POARTA O MITRA PLINA DE AUR SI PERLE (vezi Apocalipsa cine poarta acestea).

  4. IOAN BOTEZATORUL SI APOSTOLII NU CEREAU BANI CAND BOTEZAU. Zeciuiala era ALTCEVA, Taxa de biserica este ALTCEVA, donatiile sunt ALTCEVA, iar a trai prin Evenghelizare era sa si MUNCESTI PRECUM PAVEL. EL MUNCEA SI ISI CASTIGA PAINEA IN PERIOADELE CAND PREDICA, pe langa ce mai primea de la ”frati” si chiar el ne invata sa ne meritam painea pe care o mancam PRIN MUNCA ! – vs- PREOTII NU SE MAI SATURA DIN TAXE PESTE TAXE, impuse in biserica. (taxe de intrare la unele manastiri, pe botez , cununii, etc).

  5. IATA CE SPUNE IISUS DESPRE FARISEI SI CARTURARI (mai marii invatati ai bisericii de atunci si NESCHIMBATI PANA IN ZILELE NOASTRE !!! ).
  CUM SE POTRIVESC TOATE ACESTEA DE MAI JOS, CU PREOTII DE ASTAZI:

  ”Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inchideti oamenilor Imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati sa intre.

  Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi mancati casele vaduvelor, in timp ce, de ochii lumii, faceti rugaciuni lungi; de aceea veti lua o mai mare osanda.

  Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inconjurati marea si pamantul ca sa faceti un tovaras de credinta; si, dupa ce a ajuns tovaras de credinta, faceti din el un fiu al gheenei, de doua ori mai rau decat sunteti voi insiva. (Mat.23:13-15)”

  ”In invatatura pe care le-o dadea, Isus le zicea: „Paziti-va de carturari, carora le place sa umble in haine lungi si sa le faca lumea plecaciuni prin piete.
  Ei umbla dupa scaunele dintai in sinagogi si dupa locurile dintai la ospete;
  casele vaduvelor le mananca si fac rugaciuni lungi de ochii lumii. O mai mare osanda va veni peste ei.” ” (Marc.12:38-40)

  ”Atunci a zis ucenicilor Sai, in auzul intregului norod:
  „Paziti-va de carturari, carora le place sa se plimbe in haine lungi si sa le faca lumea plecaciuni prin piete; ei umbla dupa scaunele dintai in sinagogi si dupa locurile dintai la ospete;
  si casele vaduvelor le mananca, in timp ce, de ochii lumii, fac rugaciuni lungi. De aceea vor lua o mai mare osanda.” ” (Luc.20:45-47)

  6. IISUS NU DESFINTEAZA VECHIUL TESTAMENT, CUM PRETINDETI VOI, CI DOAR (cum spunea pavel), PAPIRUSUL ! Adica puterea lui de a ne mantui, caci toti am fost gasiti pacatosi.

  – Ati citit cand Petru a refuzat sa manance dobitoace , DUPA VECHIUL TESTAMENT, caci credea la inceput ca Dumnezeu il incearca?

  – Ati citit cand apostolii sfatuiau in repetate randuri, DUPA VECHIUL TESTAMENT, sa se evite printre altele sangele, animalele sugrumate (printre care erau si porcul, iepurele etc) ?

  – Ati citit cand Iacov ii spunea lui Pavel ca este acuzat ca calca Legea lui Moise, iar Pavel demonstreaza ca nu este adevarat si aduce jertfe, DUPA VECHIUL TESTAMENT, pentru cei care s-au ras in cap pentru el dupa Legea lui Moise?

  – Ati citit cand Pavel ii scrie lui Timotei ca ” Toata Scriptura (VECHIUL TESTAMENT), este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire,…” ?

  – Ati citit cand spune Iisus ca NU A VENIT SA STRICE LEGEA SI PROOROCII, ci a venit sa implineasca? CE inseamna a implini?

  – Ati citit cand Iisus spune ca mai degraba ar trece Cerurile si Pamantul, decat sa cada o frantura din litera de Lege, pana nu se vor implini toate?
  CUM IMPLINESTI O PROOROCIE? Cum ar fi venirea lui Iisus dupa prooroci si ca avea sa sufere pentru noi, etc.

  Dar LEGEA SE EXECUTA, NU SE IMPLINESTE CA O PROOROCIE.

  IISUS A VENIT DOAR SA PUNA LEGILE SI DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU IN INIMILE NOASTRE SI IN MINTILE NOASTRE, ASA CUM SPUNEA DUMNEZEU IN VECHIUL TESTAMENT (Ieremia 31:31-36, Evrei 8:8-13, Evrei 10:16-18) SI NICI DECUM SA DISTRUGA LEGEA SI PROOROCII, (Matei 5:17-20).

  – Ati citit cand Maria Magdalena, Maria mama lui Iisus etc, S-AU ODIHNIT IN SABAT, DUPA VECHIUL TESTAMENT, DUPA CE L-AU PUS PE IISUS IN MORMANT? Credeti ca Iisus nu le-ar fi spus toata viata cand a umblat cu ele ca nu ar mai trebui tinute?

  SAU VRETI SA SPUNETI CA IISUS A TRAIT INTR-UN MOD EVREIESC SI A INVATAT PE OAMENI INTR-UN MOD EVREIESC, IAR DUPA CE S-A INALTAT LA CERURI, LE-AR FI SPUS APOSTOLILOR (ceva de genul): GATA, CU INVATATURA PE CARE V-AM DAT-O ANI DE ZILE, DE AZI DUHUL SFANT CARE SE VA POGORI PESTE VOI VA VA INVATA ALTCEVA ????????????

  – Ati citit ce spune Dumnezeu despre Noul Legamant? Si anume ca DOAR VA PUNE LEGILE SALE IN INIMILE NOASTRE SI IN MINTILE NOASTRE ? Si nu spune ca va aduce alte legi.

  – Ati citit ca Iisus si apostolii, inclusiv Pavel dupa invierea lui Iisus, tineau Sarbatorile Domnului, dupa VECHIUL TESTAMENT ?

  – Ati citit ca Pavel invata si din cele zece porunci?

  – ATI CITIT CAND BOGATASUL IL INTREABA PE INSUSI IISUS HRISTOS, CE SA FACA CA SA AIBA VIATA VESNICA, IAR IISUS INCEPE CU CELE 10 PORUNCI?

  Pai ce credeti ca lui Iisus ii era frica sa spuna ceea ce a VAZUT SI AUZIT LA TATAL? PAI PENTRU ACEASTA A SI VENIT IISUS SI CHIAR DACA ARUNCAU CU PIETRE IN EL SI IL AMENINTAU CU MOARTEA, IISUS A DUS INVATATURA CATRE TOATE INIMILE CARE IL ASCULTAU.

  PAVEL ESTE GREU DE INTERPRETAT , ASA CUM SPUNEA SI PETRU, PENTRU PIEIREA MULTORA. DECI ATENTIE CAND IL CITATI PE PAVEL.

  ”Drept raspuns, Petru si Ioan le-au zis: „Judecati voi singuri daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam mai mult de voi decat de Dumnezeu;” (Fapt. 4:19) .
  ”Petru si apostolii ceilalti, drept raspuns, i-au zis: „Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni!” (Fapt. 5:29) .

  AU FOST 21 DE LEGAMINTE (TESTAMENTE) INTRE DUMNEZEU SI OAMENI SI DOAR UNUL L-A DESFINTAT SI NU PE TOATE !!!

  PENTRU CA NU NE MAI MANTUIM PRIN RESPECTAREA LEGII, CACI TOTI AM PACATUIT, CI PRIN IERTAREA VENITA PRIN SANGELE LUI IISUS. ACESTA ESTE NOUL LEGAMANT SI NU ALTE LEGI, ALTE SARBATORI ETC.

  CONCLUZIA: TOATE SARBATORILE LASATE DE DUMNEZEU INCLUSIV CELE 10 PORUNCI, (PUSE IN CHIVOT CE SE VEDEA SI IN APOCALIPSA CAND S-AU DESCHIS CERURILE SI S-A VAZUT TEMPLUL LUI DUMNEZEU), TREBUIESC RESPECTATE, INCLUSIV SHABATUL SFANT SI VESNIC AL DOMNULUI.

  IISUS NU A DESFINTAT CEEA CE A FOST INAINTE DE EL, decat jertfele si pedepsele, caci Dumnezeu le-a dat o limita evreilor in dorinta lor de a se razbuna si de a-si face singuri dreptate.

  DECI EU CRED CA EREZIA SI INDEPARTAREA DE HRISTOS NU VINE DIN PARTEA MEA.
  CAUTATI VA ROG IN ALTA PARTE.

  Doamne ajuta !

  • Offf…. Doamne al puterilor, cat va mai dainui acest neam indaratnic si necredincios?

   Conform Hronografului lui G. Chedrinos: Adam si Eva au avut 50 de perechi de gemeni. Corform a doua scrieri apocrife, 60. Astea reprezentau, din punct de vedere genetic, primele 50 de amprente rasiale ale omenirii, de aceea se luau frate geaman cu sora geamana – pentru conservarea tiparului deja randuit. Fireste, cel ce dezlegase incestul era Dumnezeu.

   Ati spus si spuneti prostii mari, iar judecata dmv. oarba este.
   Daca Biserica nu se organiza, nu facea tipografii, nu facea scoli teologice in care sa invete pe oamenii antici cititul si scrisul, sunt convins ca astazi nu aveati din ce mai cita.
   Bogatia nu apartine unui om, deci nimeni nu a cazut in nici o ispita – in afara Papei. Nici mitra aceea, nici vesmintele, nici aurul din biserici si nici catedralele nu sunt proprietatea unui ierarh sau a altuia! Sunt proprietatea BISERICII, data de la unul la altul, de-a lungul secolelor. Cine face parte din Biserica? A cui mai exact este? A POPORULUI DREPT-CREDINCIOS, care, inca si ACUM, CERE BISERICI (sondajele o arata), doneaza la BISERICI (sondajele o arata).

   Cu durere vad ca am vorbit degeaba. Tocmai, Legea Veche nu a fost desfiintata si trebuie tinuta: nu inteleg de ce nu tineti partea care zice ca preotii merita parte insemnata din jertfe, bani si vesminte scumpe cu safire. Sau nu e Acelasi Dumnezeu Cel care le-a PORUNCIT? Nu avem raspuns la toate astea.

   Hristos nu a spus „vai de voi ca tineti rugaciuni lungi”, ci a spus „vai de voi ca tineti rugaciuni lungi DE OCHII LUMII”. Altfel nu ar mai fi porunca in alta parte: RUGATI-VA NEINCETAT! Altfel, Apostolii nu ar mai fi facut acelasi lucru „staruind neincetat in rugaciuni”. Sunt mii de exemple (cititi vietile sfintilor) cu preoti devotati, plini de traire si de pace – exemple vii si astazi. Cel stricat, pe toate le vede stricate, sau DOAR pe cele stricate!

   Despre sambata? Acum s-a aratat adevarata erezie: Hristos a lucrat sambata, iar sambata in care a lucrat cel mai asiduu este insasi cea in care S-a pogorat la Iad. Mai mult, apostolii vedem ca tineau duminica, atunci „intai zi” se savarsea frangerea. Dar insusi Pavel marturiseste acestea, talcuind Legea Veche:

   Evrei 4, 4-9:
   ”4. Căci undeva, despre ziua a şaptea, a zis astfel: „Şi S-a odihnit Dumnezeu în ziua a şaptea de toate lucrurile Sale”.
   5. Şi în acelaşi loc, zice iarăşi: „Nu vor intra întru odihna Mea!”.
   6. Deci, de vreme ce rămâne ca unii să intre în odihnă, iar aceia cărora mai dinainte li s-a binevestit, pentru nesupunerea lor, n-au intrat,
   7. Dumnezeu hotărăşte din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: „Dacă veţi auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoşaţi inimile voastre”.
   8. Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
   9. Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.”

   Pavel considera slujirea Evangheliei, dupa cum DIN NOU SPUN o munca, iar cel ce o va face, sa traiasca din ea! Sa aiba foloase materiale!

   Pavel mai spune(asta nu cred ca ai citit):
   16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete

   Uite cum, in stil sectar, ai reusit sa murdaresti Cuvantul Domnului Cel curatitor:
   Iei versete din context(nu doar contextul capitolului, ci al intregii Scripturi!)
   Le arunci anapoda.
   Le explici prost.
   => Reusesti sa arati posibile „contradictii” intre versete. De aici a venit sminteala intre ateii neinvatati: de la acesti „cunoscatori de lege” care talcuiesc dupa mintea lor. De ce nu spui ce zice Petru despre Pavel, in detaliu?
   16.Cum vorbeşte despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înţeles, pe care cei neştiutori şi neîntăriţi le răstălmăcesc, ca şi pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare.

   Dar in alta parte spune si acestea, despre cei ce rastalmacesc:
   20. Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia;
   21. Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinţi ai lui Dumnezeu au grăit, purtaţi fiind de Duhul Sfânt.

   Deci, de aceea socot ca tot oamenii sfinti trebuie sa le talcuiasca, cei alesi de Duhul Sfant! Cine sunt acestia?

   Noi am vorbit, dar tare ma tem ca degeaba. Uite, cei pe care-i hulesti, aia sunt:

   28. Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său.(Fapte)

   Uite de ce au fost pusi episcopi! Ca sa PASTREZE BISERICA! Dar AU FOST PUSI de DUHUL SFANT!
   Repet, hulitorule: daca afirmi ca au esuat, hulesti Duhul Sfant care i-a ales!

   Iar de voi uite ce zice:

   2. Şi mulţi se vor lua după învăţăturile lor rătăcite şi, din pricina lor, calea adevărului va fi hulită;

   Si mai departe:

   10. Şi mai vârtos pe cei ce umblă după îmboldirile cărnii, în pofte spurcate şi dispreţuiesc domnia cerească. Îndrăzneţi, îngâmfaţi, ei nu se cutremură să hulească măririle (din cer),
   11. Pe când îngerii, deşi sunt mai mari în tărie şi în putere, nu aduc în faţa Domnului judecată defăimătoare împotriva lor.
   12. Aceştia însă, ca nişte dobitoace fără minte, din fire făcute să fie prinse şi nimicite, hulind cele ce nu cunosc vor pieri în stricăciunea lor;
   15. Părăsind calea cea dreaptă, au rătăcit şi au apucat calea lui Balaam, fiul lui Bosor, care a iubit plata nedreptăţii,
   17. Aceştia sunt izvoare fără de apă şi nori purtaţi fără de furtună, cărora li se păstrează, în veac, întunericul cel de nepătruns,
   19. Ei le făgăduiesc libertate, fiind ei înşişi robii stricăciunii, fiindcă ceea ce te biruieşte, aceea te şi stăpâneşte.

   Uite, tu cel ce hulesti pe ingeri!

   Si iarasi despre noi:
   7. Pentru ca credinţa voastră încercată, mult mai de preţ decât aurul cel pieritor, dar lămurit prin foc, să fie găsită spre laudă şi spre slavă şi spre cinste, la arătarea lui Iisus Hristos.
   15. Ci, după Sfântul Care v-a chemat pe voi, fiţi şi voi înşivă sfinţi în toată petrecerea vieţii.
   16. Că scris este: „Fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt”.

   Si au fost! Si au fost CEI INCERCATI! Voi, unde ati suferit? Ce prigoane v-au lamurit? Voi sunteti si ati fost cuptorul, voi sunteti si ati voi hulitorii si prigonitorii si:

   „osânda lor, de mult pregătită, nu zăboveşte şi pierzarea lor nu dormitează.”

   Cum ne numim NOI? Intai-nascutii Bisericii Tale Doamne:
   2. Ca nişte prunci de curând născuţi, să doriţi laptele cel duhovnicesc şi neprefăcut, ca prin el să creşteţi spre mântuire,
   3. De vreme ce aţi gustat şi aţi văzut că bun este Domnul.
   5. Şi voi înşivă, ca pietre vii, zidiţi-vă drept casă duhovnicească, preoţie sfântă, ca să aduceţi jertfe duhovniceşti, bine-plăcute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos;
   9. Iar voi sunteţi seminţie aleasă, preoţie împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiţi în lume bunătăţile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată,

   Si am crescut pana astazi! AM CRESCUT. Avand credinta pusa pe TEMELIA Apostolilor si a Proorocilor. De pe temelie s-a inaltat Biserica si se inalta! Se adauga biruinte! Astea sunt BIRUINTE! S-a murit pentru icoana, s-a murit pentru biserici! Sunt Sfinte Biruinte puse pe temelia Apostolilor, adica pe predania lor! Si „Piatra din Capul Unghiului”, Biruinta Finala este si va fi Hristos, cand se va arata si se va aseza pe Tronul Salvei, peste ceea ce El, din veac, impreuna cu Duhul Sfant, din dragostea lui Dumnezeu Tatal au zidit!

   Iar voi? In zadar va luptati! Ati aparut fii ai satanei, de nicaieri, pretinzandu-va locul in Rai.

   18. Şi dacă dreptul abia se mântuieşte, ce va fi cu cel necredincios şi păcătos?

   Si acum, cu durere tin sa lamurim ceva:
   1. Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere:
   2. Păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste;
   3. Nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei.

   Ti-am expus mai sus dar nu ai inteles. Caderea clerului e proorocita! In 1905, de pilda, un om (nu retin nationalitatea) a avut o vedenie scrisa in lucrarea Marsul Distrugatorului. In acea vedenie dracii tineau sfat, iar in capul listei, prima „strategie” era doborarea clerului – lucru nepomenit in vremea aceea. Si in detaliu se petrec lucrurile – lucruri de altfel proorocite inca din primele 4 secole!

   Dar asta nu presupune NICAIERI, in nici o Scriptura sau Epistola, la nici un Sfant cu viata, parasirea Bisericii! Biserica, 3 ani jumate se va muta in pustie – o arata Apocalipsa, cap 12 (daca nu ma insel). Acolo, de altfel, arata ca mantuita va fii „semintia femeii” care se talcuieste in parte: „semintia” dupa duh, a Maicii Domnului, sau fii nascuti ai Bisericii. Cand vorbim de semintie, vorbim de ereditate trupeasca, vorbim de un arbore genealogic! Cand vorbim de „semintia” Bisericii, vorbim de o succesiune a harului! Dintre aceia se vor mantui!

   Vezi ce-au fost episcopii adevarati, vezi cum au trait – in ce smerenie si in ce asceza, in cata milostenie si in cata rugaciune, luand haruri nenumarate! Citeste-i pe aceia! Cei de azi sunt, in parte, eretici, dar cei de ieri i-au proorocit. Dar voi, voi nu sunteti cu nimic mai buni, de fapt, sunteti mai afundati! Rupti de Adevar si aceasta o simtiti in nelinistea voastra continua de a minti si a amagi, de a talcui stramb si de a strica intentionat traducerile:

   http://www.odaiadesus.ro/cornilescu.html (explica-mi asta)

   Nu avem ce discuta, caci unul huleste si altul oboseste. Ai staruit astazi in rugaciune? Ti-ai uscat hoitul cu postire? Te-ai nevoit sa curmi ispitele? Te-ai mantuit? O clipa iti trebuie, care se transpune intr-o alergare continua, contrara talcuirilor voastre prostesti.

   Ai lacune mari in ceea ce priveste notiunile ELEMENTARE! Te-ai lasat indoctrinat de niste invataturi venite de pe continentul hamburgerilor, de la oameni goi de fapte, si ai lepadat credinta pe care NICI NU AI CUNOSCUT-O VREODATA!

   Cand erai ortodox ti-ai tinut vreodata pravila? Pravila mireanului:
   50 metanii, 100 inchinaciuni, rugaciunile de dimineata(aprox. 20 minute), rugaciunile de seara(aprox 20 minute) si un acatist (aprox. 20 minute). Asta insumand pravila MINIMA. Cea randuita mireanului de Parinti este cu mult mai mare.

   Cine tine Scriptura, cine tine invataturile Sfintilor, cinsteste pe sfinti dupa porunca, se bucura de cele 7 sfinte taine, impartasindu-se vrednic cu Trupul si Sangele lui Hristos, tinandu-si pravila si canonul si sporind in virtuti zilnic, acela este ORTODOX IN DEVENIRE!

   Mai afla, esti inca departe.

  • Si voi chema restul fratilor sa analizeze discutia noastra.
   Cu iertare iti zic: fiecare comentariu al tau, in parte, il cataloghez ca fiind irelevant si stupid, repetandu-te mereu, dand dovada ca nu citesti ce scriu sau nu intelegi si aratandu-mi cat de inutila este discutia mea cu tine si efortul pe care, din dragoste (asa, cum are un pacatos ca mine – mica spre foarte mica) il depun aici. Poate mandria mea nu imi permite sa capat trecere… Domnul sa ma miluiasca!

   Astfel, daca si ceilalti vor fi de aceeasi parere, la orice astfel de comentariu, care imi va arata CLAR ca discutam DEGEABA, imprastiind ceea ce ma silesc sa agoniesc prin rugaciune si citire, voi inceta definitiv sa mai raspund: dar ca sa nu mai faci spam, iti voi bloca adresa.

   Ia seama, ca daca doresti sa te joci cu mantuirea ta – te priveste. In ceea ce ma priveste pe mine, nu iti permit sa te joci.

  • In legatura cu Craciunul:

   Cel dintai praznic imparatesc cu data fixa, in ordinea fireasca (cronologica) a vietii Mantuitorului, este Nasterea, numita in popor si Craciunul, la 25 decembrie, este sarbatoarea anuala a nasterii cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos (vezi Luca II, .1-21). Pare a fi cea dintai sarbatoare specific crestina, dintre cele ale Mantuitorului, desi nu este tot atat de veche ca Pastile sau Rusaliile, a caror origine sta in legatura cu sarbatorile iudaice corespunzatoare.

   a) In mentalitatea crestina primitiva, mostenita de la lumea veche, accentul se punea pe ziua mortii si a invierii divinitatilor adorate, iar nu pe ziua nasterii lor. De aceea, cultul Mantuitorului in Biserica primara era concentrat mai tot in jurul mortii si al invierii Sale. Calendarele crestine pastreaza de asemenea in amintirea posteritatii, nu datele nasterii mucenicilor si ale Sfintilor, ci datele mortii lor. De aceea, Nasterea Domnului este considerata in general ca o sarbatoare de origine mai noua decat Pastile. Vechimea ei se poate urmari retrospectiv in documente pana pe la sfarsitul secolului III, cand – dupa o traditie consemnata de istoricul bizantin Nichifor Calist – pe timpul prigoanei lui Diocletian si Maximian, o mare multime de crestini au pierit arsi de vii intr-o biserica din Nicomidia, in care ei se adunasera sa praznuiasca ziua Nasterii Domnului.

   b) Desi sarbatorita in toata lumea crestina, totusi, la inceput era deosebire intre crestinii din Apus si cei din Rasarit, in ceea ce priveste data acestei sarbatori. Astfel, in Apus, cel putin de prin sec. III, Nasterea Domnului se serba, ca si azi, la 25 decembrie, potrivit unei vechi traditii, dupa care recensamantul lui Cezar August, in timpul caruia Sf. evanghelist Luca ne spune ca s-a intamplat Nasterea Domnului (Luca II, 1 ), a avut loc la 25 decembrie 754 ab Urbe condita (de la fundarea Romei). Dupa Sf. Ioan Gura de Aur, traditia aceasta este foarte veche la Roma si acolo, spune el, Nasterea Domnului s-ar fi serbat de la inceput la 25 decembrie. Cam acelasi lucru afirma, putin mai tarziu, si Fericitul Ieronim, intr-o cuvantare tinuta de el la Ierusalim, in ziua de 25 decembrie; convingerea ca in aceasta zi S-a nascut Hristos, spune el, este veche si universala.

   De asemenea, dupa Fericitul Augustin, consensul Bisericii fixeaza ziua nasterii Domnului in ziua a opta a calendelor lui ianuarie (25 decembrie). Dar ceea ce este sigur este ca in Rasarit, pana prin a doua jumatate a secolului IV, Nasterea Domnului era serbata in aceeasi zi cu Botezul Domnului, adica la 6 ianuarie; aceasta dubla sarbatoare era numita in general sarbatoarea Aratarii Domnului. Practica rasariteana se intemeia pe traditia ca Mantuitorul S-ar fi botezat in aceeasi zi in care S-a nascut, dupa cuvantul Evangheliei, care spune ca, atunci cand a venit la Iordan sa Se boteze, Mantuitorul avea ca la 30 ani (Luca III, 23).

   De fapt insa, atat in Orient cat si in Occident Nasterea Domnului a fost serbata de la inceput la aceeasi data, in legatura cu aceea a solstitiului de iarna, numai ca orientalii au fixat-o, dupa vechiul calcul egiptean, la 6 ianuarie, pe cand Apusul, in frunte cu Roma, a recalculat-o, fixand-o in functie de data exacta la care cadea atunci solstitiul, adica la 25 decembrie.

   Se considera ca sarbatoarea Nasterii s-a despartit pentru prima data de cea a Botezului, serbandu-se la 25 decembrie, in Biserica din Antiohia, in jurul anului 375, apoi la Constantinopol in anul 379, cand Sf. Grigorie de Nazianz a tinut cu acel prilej celebra predica festiva, care va servi mai tarziu ca izvor de inspiratie imnografului Cosma de Maiuma la compunerea canonuluf Nasterii („Hristos Se naste, slaviti-L! Hristos din ceruri, intampinati-L !…”).

   Peste cativa ani, se introducea data de 25 decembrie, pentru praznuirea Craciunului, si la Antiohia, dupa cum dovedeste Omilia la Nasterea Domnului, tinuta la Antiohia de Sf. loan Gura de Aur in 386, si amintita mai inainte. In Constitutiile Apostolice (V, 13), redactate spre sfarsitul, secolului IV, Nasterea Domnului e numarata ca cea dintai dintre sarbatori, recomandandu-se serbarea ei la 25 decembrie, iar in alt loc (cart. VIH, cap. 33) e amintita ca o sarbatoare deosebita de cea. a Epifaniei. Cu timpul, si anume prin prima jumatate a secolului V, ziua de 25 decembrie ca data a sarbatorii Nasterii a fost introdusa si in Biserica Alexandriei, apoi in cea a Ierusalimului, generalizandu-se astfel in crestinatatea rasariteana. Numai armenii serbeaza inca pana astazi Nasterea Domnului tot la 6 ianuarie (odata cu Botezul Domnului), ca in vechime.

   c) La fixarea zilei de 25 decembrie ca data a sarbatorii Nasterii Domnului, s-a avut in vedere probabil si faptul ca mai toate popoarele din antichitate aveau unele sarbatori solare care cadeau in jurul solstitiului de iarna (22 decembrie), sarbatori care erau impreunate cu orgii si. petreceri desantate si pe coare Craciunul crestin trebuia sa le inlocuiasca. Biserica a vrut sa contrapuna o sarbatoare crestina mai ales cultului lui Mitra, zeul soarelui, cult de origine orientala, care prin sec. III facea o serioasa concurenta crestinismului, indeosebi in randurile armatei romane, si a carui sarbatoare centrala cadea in jurul solstitiului de iarna (22-23 decembrie), ea fiind privita ca zi de nastere a zeului Soare, invingator in lupta contra frigului si a intunericului, si Ziua de nastere a Soarelui nebiruit, pentru ca de aici inainte zilele incep sa creasca, iar noptile sa scada. Opinia generala a liturgistilor si istoricilor apuseni este ca ziua de nastere a zeului Mitra (sarbatoare introdusa la Roma de imparatul Aurelian la 274) ar fi fost astfel inlocuita cu ziua de nastere a Mantuitorului care fusese numit de prooroci „Soarele Dreptatii” (Maleahi IV, 2) si „Rasaritul cel de sus” (comp. Zaharia VI, 12 ; Luca I, 78, 79 si Troparul Nasterii Domnului) si pe Care batranul Simeon il numise „Lumina spre descoperirea neamurilor” (Luca II. 32), iar apoi El insusi Se numise pe Sine „Lumina lumii” (Ioan IX, 5). Este insa posibil ca adevaratul raport cronologic dintre aceste doua sarbatori sa fie invers, adica va fi existat mai intai sarbatoarea crestina a Nasterii lui Iisus la 25 decembrie, iar introducerea de catre Aurelian a sarbatorii pagane a lui Mitra la 274 sa fi constituit o incercare neizbutita de a inlocui sarbatoarea crestina, mai veche.

   Tot in legatura cu fenomenele naturii erau si sarbatorile de iarna ale romanilor, ca Saturnaliile (sarbatoarea lui Saturn) si Juvenaliile (sarbatoarea tinerilor sau a copiilor), care cadeau cam in acelasi timp. De aceste sarbatori ale stramosilor nostri romani erau legate o multime de datini si obiceiuri vechi, pe care poporul nostru le pastreaza pana azi, dar le-a pus in legatura cu Nasterea Domnului si le-a imprumutat sens si caracter crestin, ca de exemplu: colindele, sorcova, plugusorul s.a., la care cu timpul s-au adaugat si altele, de origine si conceptie pur crestina, ca : Vicleiemul, Irozii, Steaua s.a., care fac din sarbatoarea Craciunului una dintre cele mai scumpe si mai populare sarbatori ale Ortodoxiei romanesti.

   Nu mai putin se poate sa fi contribuit la fixarea zilei de 25 decembrie ca data a Nasterii Domnului si o consideratie simbolica, in legatura cu cursul anului solar. Deoarece Sf. Ioan Botezatorul a spus: „Aceluia (adica lui Iisus) se cade sa creasca, iar mie sa ma micsorez” (Ioan III, 30), s-a asezat sarbatoarea Nasterii lui la 24 iunie (momentul solstitiului de vara, cand zilele incep sa descreasca), iar Nasterea Mantuitorului la 25 decembrie, adica dupa solstitiul de iarna, cand zilele incep sa se mareasca.

   d) Odata fixata la 25 decembrie, sarbatoarea Nasterii Domnului a atras dupa sine revizuirea si deplasarea sau fixarea datelor unui sir intreg de alte sarbatori, in general mai noi, care stau in dependenta cronologica de ea, si anume : Taierea-imprejur a Domnului, intampinarea Domnului, Bunavestire si Nasterea Sf. Ioan Botezatorul (vezi mai departe). Totodata, in legatura cu marele praznic, au luat nastere in calendarul rasaritean pomenirile unor sfinti mai importanti din Vechiul si din Noul Testament, grupate inainte si dupa data Nasterii Domnului (ca de ex: cele 2 duminici dinaintea Nasterii si cea de dupa Nastere), a caror vechime e atestata inca din sec. IV. Sarbatoarea Nasterii a devenit astfel al doilea punct cardinal al anului bisericesc, dupa Sfintele Pasti. Dupa cum data Pastilor guverneaza intreg ciclul sarbatorilor cu data variabila (vezi mai departe la aceasta sarbatoare), tot asa Craciunul reglementeaza un ciclu important de sarbatori cu date fixe, presarate in tot cursul anului bisericesc.

   e) In ceea ce priveste modul sarbatoririi, ziua Nasterii Domnului, fiind privita ca una dintre cele mai mari sarbatori crestine, era praznuita cu mare solemnitate. In ziua precedenta se ajuna (obicei existent inca din sec. IV), se facea slujba in cadrul careia se botezau catehumenii, ca si la Pasti si la Rusalii, si se citeau Ceasurile mari sau imparatesti, numite asa pentru ca la Bizant luau parte la ele si imparatii, iar la noi domnitorii cu toata curtea lor. Tot in ajun, slujitorii Bisericii (preotii si cantaretii) umblau, ca si azi, cu icoana Nasterii pe la casele credinciosilor, pentru a le vesti maritul praznic de a doua zi. Cu timpul, s-a instituit si postul Craciunului, ca mijloc de pregatire sufleteasca pentru intampinarea sarbatorii. Ziua sarbatorii insasi era zi de repaus; pana si sclavii erau scutiti in aceasta zi de corvezile obisnuite. Erau oprite, prin legi civile, spectacolele si jocurile de teatru si cele din palestre si circuri. Era interzisa, de asemenea, plecarea genunchilor, atat in ziua Nasterii cat si in tot timpul pana in ajunul Bobotezei, regula pe care, in virtutea traditiei, o pastreaza pana astazi cartile noastre de slujba.

 12. 1. Iisus Hristos nu a muncit in Shabat, ci doar I-A INVATAT CUM SE TINE CORECT SHABATUL.
  Caci evreii preferau sa lase omul sa zaca pe strada, iar dragostea lui fata de aproapele lui era secundara.

  2. Ma repet a TREIA oara. Nu merg la secte, nici dupa americani, ci chiar combat sectele pe unde le prind. Pe forum, site-uri ProTv, presa etc.

  3. Daca aveti tonul jignitor si ”atotstiutor”, nu inseamna ca si aveti dreptate, mai ales ca versetele pe care le-ati citat, ocoleste foarte diplomatic rand cu rand ce v-am scris anterior. Orice persoana neutra sau religioasa, mi-ar da dreptate dupa apropierea de Scriptura la cele scrise.
  In plus, nu stiu cat de haotic sau dezordonat scriu eu, cand eu adun idei bine puse la punct si nu stau sa fac filozofie fara a avea acoperire Scripturala.

  4. Citez ce ati scris mai sus:
  ”50 metanii, 100 inchinaciuni, rugaciunile de dimineata(aprox. 20 minute), rugaciunile de seara(aprox 20 minute) si un acatist (aprox. 20 minute). Asta insumand pravila MINIMA.”

  PAI ASA VA MANTUITI VOI ORTODOCSII ??? CU RITUALURI BINE NUMEROTATE ? DE RUGACIUNEA INIMII ATI AUZIT?
  DUMNEATA MA IEI PE MINE DACA POSTESC?
  DUMNEZATA TI IN FIECARE AN DE 2 ORI POST DE 40 DE ZILE DOAR CU VEGETALE SI FARA DEZLEGARE LA NIMIC ?
  PLUS 2 SAPTAMANI VARA LA FEL? EU, DA SI NU O SPUN CA SA MA LAUD, DAR M-ATI JIGNIT FARA SA MA CUNOASTETI.
  IN PLUS EU MA ROG DE CATEVA ORI PE ZI, CHIAR SI PENTRU DUMNEATA, DACA NU STIAI. (si nu glumesc). O FAC CU CUVINTELE MELE DIN INIMA SI NU CITESC RUGACIUNI CA UN ROBOTZEL.
  POATE NE INSPIRAM DIN RUGACIUNILE SFINTILOR, DAR NU TREBUIE SA LE MEMORAM SI SA LE REDAM DOMNULUI MAI DEPARTE, CACI DOMNULUI NU II PALC CUVINTELE REPATATE.

 13. Am citit cu atentie ceea ce ati scris, stati linistit.
  In schimb la cum ati raspuns de evaziv la ceea ce v-am scris, denota ca va simtiti vinovat in decaderea bisericii la cele enuntate de mine mai sus.

  IMI PARE RAU S-O SPUN DAR SUNTETI FOARTE INDOCTRINAT SI NU CUNOASTETI ADEVARUL PENTRU CA V-ATI INCHIS INIMA DIN CAUZA DOCMELOR SI TRADITILOR B.O.R. CARE V-AU INTUNECAT MINTEA.

  NU EU SUNT CEL CARE VA JUDECA, DAR MAI AVETI TIMP SA VA MANTUITI.

  EU INCA ALERG CA PAVEL DUPA MANTUIRE PANA LA CAPAT SI NU MA CONSIDER CA DVS DEJA MANTUIT.

  TOATE EXEMPLELE DVS DE PANA ACUM, LE-ATI SCRIS DOAR CA SA-MI ARATATI CATA DREPTATE AVETI. CAND IN REALITATE , V-ATI FACUT DE RUSINE, DEOARECE AM VRUT SA VAD CAT CUNOASTETI DE BINE SCRIPTURA, DAR M-ATI DEZAMAGIT LA MODUL INDOCTRINAT DE INTERPRETARE.

  SUNTETI FOARTE DEPARTE DE ADEVAR ! SINCER O SPUN.

  NUMAI CAND VAD IDOLATRIA DIN BISERICA, LACOMIA POPILOR DUPA BANI SI LUXUL BISERICII, MA FACE SA CRED CA BISERICA DVS A DECAZUT IMENS.

  SA STITI CA DOAR HRISTOS ESTE SINGURUL MIJLOCITOR INTRE NOI SI DUMNEZEU SI NU SFINTII DECLARATI DE BISERICA. AM MAI SPUS-O DAR DVS AVETI DEJA ACEEASI BANDA DOCTRINALA.

  NU DEGEABA IISUS A CERTAT PRIMELE BISERICI IN APOCALIPSA SI ERAU PROASPAT INFINTATE.
  INSA CE AR SPUNE ASTAZI IISUS DE B.O.R. SRL, DUPA 2000 DE ANI DE CADERE IN GOL A BISERICII IN PRAPASTIA satanei …

  PROBLEMA MAI GRAVA ESTE ACEEA CA SI CREDETI CEEA CE SPUNETI SI ESTE TRIST SI GRAV IN ACELASI TIMP !!!

  • Erorile teologice de care vorbeam si isteria in indreptatire. Nu ma simt vinovat ca detin Adevarul – chiar deloc. Ma simt vinovat pentru pacatele mele.
   Rugaciunea inimii, iertati-ma, a cunoscut talcuirea ei temeinica in secolul 4, de catre pustnicii imbunatatiti ai Egiptului si de catre calugari in general – rugaciune pe care probabil o ati capatat din…neant. Ei bine se obtine foarte greu!
   Nu, nu numarul face rugaciunea; numarul da cantitatea, care poate, candva, sa dea calitatea in rugaciune.
   Pavel ne spune ca nu stim cum sa ne rugam corect (referindu-se si la sine). Nu ma invatati ce-i rugaciunea – mai intai rugati-va.

   Daca lui Dumnezeu nu-i place repetarea rugaciunii, ma intreb, de ce a randuit Cantarile lui Moise, Psaltirea si Tatal Nostru ? De ce El Insusi se ruga din psaltire, pe cruce? Aceea e rugaciunea profetica, ce, desi in contextul actual poate sa nu aiba nici un sens, simpla rostire a acelor cuvinte te transpune in momentul scrierii: la fel e si cu rugaciunile sfintilor. Ele sunt scrise de oameni traitori, potrivit INALTEI lor trairi, nicidecum de oameni „invatati” sau filozofi „indoctrinati”.

   Mi-ati spus de multe ori ca nu apartineti Bisericii si am inteles. Nici Bisericii, nici altei pseudo-biserica. Eu v-am raspuns: Il decapitati pe Hristos si va mai si laudati cu asta. Nu apartineti Bisericii PRIN care vine Adevarul, cum Pavel ne invata, care este STALP si TEMELIE al Adevarului, care este TRUPUL lui Hristos, nu va numiti, prin urmare, crestin. Am incheiat subiectul. Si mahomedanii cred in Iisus – in forma lor. Si dmv. faceti la fel.

   Va rog, in numele lui Dumnezeu, nu mai citati din Scripturi nicaieri, caci faceti sminteala! Nu o spun cu aere de teolog – intrucat nu am terminat teologia -, ci o spun cu durere: dati mereu impresia existentei contradictiilor in Biblie.

   Uite una elementara: daca Hristos e singurul mijlocitor intre oameni si Dumnezeu (formulare generala, cu care aruncati peste tot, unde aveti nevoie), cum se face ca in VT au fost mijlocitori: ingeri, prooroci sau chiar animale (magarul)? Bun, nu veti raspunde prea greu la asta. Intrebarea se pune in contextul NT:
   Cum se face ca Pavel se numeste pe sine si pe apostoli: „mijlocitori”, cum se face ca ingerul, pe buna dreptate, mijloceste intre Ioan si Dumnezeu – ce? proorocia -, cum se face ca in Apocalipsa ne sunt prezentati CLAR ingerii mijlocind rugaciunile sfintilor (ele avand, astfel, nevoie de intermediari – vezi si Cartea lui Tobit, cu cei 7 arhangheli):
   Cap.8 (Apocalipsa):
   3.Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinţilor, pe altarul de aur dinaintea tronului.
   4.Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor.
   Revenind…Cum se face ca Pavel tocmai asta ii indeamna pe crestini sa faca: „cereri, mijlociri pentru toata lumea”? Si exemplele pot continua, fireste.

   E foarte simplu si cred ca nu trebuie sa gandim prea mult:
   Mijlocirea la care se refera nu este una absolut-generala, ci este una absolut-particulara: Hristos mijloceste efectiva mantuire, mijlocind intre oameni si Dumnezeu-Tatal (zice Ioan, in alta parte). Mijlocirea in schimb are multe sensuri si atinge multe arii: mijlocirea in rugacine (efectiv cand X se roaga pentru Y – lucru pe care ingerii si sfintii il fac – lucru probat prin practica, atat de mine pacatosul, cat de sute de mii de crestini, care au consemnat de sute de ani), mijlocirea unei invataturi/proorocii, mijlocirea harica (la preot, in savarsirea Tainelor), etc.

   Nu ma acuzati de proasta-intrebuintare a citatelor. Dmv. suferiti de cateva patine sectare grave:
   1. Scoaterea citatelor din context.
   2. Talcuirea lor dupa „capul STRICT al dmv.” (lucru interzis)
   3. Imprumutarea unor conceptii gresite de la diverse secte (apropos: eu nu ma vad mantuit, sau probabil nu cunosti nici atat lucru din Ortodoxie – mantuirea ca data calendaristica este invatatura protestanta – cred ca glumiti cu mine, facand astfel de erori).
   4. Generalizarea sensurilor (dupa bunul plac), lucru complet eronat.
   5. Combinarea frauduloasa de citate, care nu au nici o legatura unul cu altul.
   6. Transpunerea de sensuri de la un contemporan cu Hristos, la un contemporan cu noi (acea incercare stangace de a arata asemanarea intre farisei si preotii ortodocsi) versus faptul ca am identificat profetii clare cu privire la sectele ce aveau sa iasa DIN turma (se vor scula DINTRE voi – scula, are sensul de „a pleca”, fireste).
   7. Talcuirea gresita, care aduce versetul selectat in contradictie grava cu alte versete (produci sminteala, omul!!!).

   Hristos cearta episcopii! Tu ce intelegi prin asta?
   Hristos nu ii OSANDESTE, ci ii cearta, cum in Levitic ni se porunceste sa certam pe frate. Hristos ii indreapta! Ia vezi, analizeaza parti bune, analizeaza parti rele. Luam un exemplu:

   Scrie îngerului Bisericii din Efes:

   Ştiu faptele tale şi osteneala ta şi răbdarea ta şi cum că nu poţi suferi pe cei răi şi ai cercat pe cei ce se zic pe sine apostoli şi nu sunt şi i-ai aflat mincinoşi;
   Şi stărui în răbdare şi ai suferit pentru numele Meu şi nu ai obosit.
   Dar am împotriva ta faptul că ai părăsit dragostea ta cea dintâi.
   Drept aceea, adu-ţi aminte de unde ai căzut şi te pocăieşte şi fă faptele de mai înainte; iar de nu, vin la tine curând şi voi mişca sfeşnicul tău din locul lui, dacă nu te vei pocăi.
   Ai însă partea bună că urăşti faptele nicolaiţilor, pe care le urăsc şi Eu.

   Eu cand vad ca Hristos lauda pe cineva, ma gandesc ca lucrul e bun! Tu consideri altfel. Nu e prima data cand te iei la „cearta” cu Hristos sa-I talcuiesti practic Cuvantul Lui, mai bine ca El.

   Dar uite, „voi misca sfesnicul tau din locul lui” – la ce se poate referi? Nu cumva ca-l va schimba? Eu zic ca da. Ceea ce inseamna un lucru: IL SCHIMBA, potrivit voii Sale, nu face alta turma si alta biserica ad-hoc!
   INTELEGI OMUL ASTA?!

   Iti mai aduc odata sa vezi CE ZICE HRISTOS!!!:
   7. Iar îngerului Bisericii din Filadelfia scrie-i: Acestea zice Cel Sfânt, Cel Adevărat, Cel ce are cheia lui David, Cel ce deschide şi nimeni nu va închide şi închide şi nimeni nu va deschide:
   8. Ştiu faptele tale; iată, am lăsat înaintea ta o uşă deschisă, pe care nimeni nu poate să o închidă, fiindcă, deşi ai putere mică, tu ai păzit cuvântul Meu şi nu ai tăgăduit numele Meu.
   9. Iată, îţi dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei şi nu sunt, ci mint; iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.
   10. Pentru că ai păzit cuvântul răbdării Mele, şi Eu te voi păzi pe tine de ceasul ispitei ce va să vină peste toată lumea, ca să încerce pe cei ce locuiesc pe pământ.
   11. Vin curând; ţine ce ai, ca nimeni să nu ia cununa ta.

   Uite sa-ti lamuresc o problema fariseistica:
   Hristos nu certa hainele fariseilor, faptul ca primeau inchinare, faptul ca tineau slujbe lungi. Daca asa citesti, gresesti!
   Majoritatea de aici erau randuite de mai inainte, din porunci dumnezeiesti, precum bine stim.

   Hristos ii certa PE fariseii ACEIA pentru NEVREDNICIA SI FATARNICIA LOR!
   Pentru ca se vroiau primii, pentru ca tineau slujbele DE OCHII LUMII, pentru ca VROIAU inchinare, dar NU LE MERITAU!

   Dar uite aici, acestui episcop al Bisericii I SE CUVINE INCHINARE! Hristos o spune!
   Daca in urmatorul tau comentariu nu vei spune clar:
   Da, ai dreptate – vad cu ochii mei ca Domnul o spune!
   ~sau~

   Nu, Hristos nu are dreptate (sa sa talcuiesti ce-ti dau, din apoc.)

   Atunci, ai de la mine spam, caci discutia noastra nu are sens.

   De ce crezi totusi ca sunt numiti INGERI, acesti episcopi? De ce INGERI si nu Sfinti, cum Pavel ii numeste?!
   Etimologia acestui cuvant ne arata de ce: el inseamna MESAGER si TRIMIS!
   Ce arata Hristos prin asta?! Ca Episcopii randuiti DE DUHUL SFANT (tu pricepi ce zic aici?!) sunt TRIMISI (alesi, bine fixati, fixati acolo cu buna-stiinta, dovada ca Hristos ameninta cu schimbarea) de Hristos Insusi, dar pe deasupra ei sunt MESAGERI! Ingerii in VT erau cei prin care Dumnezeu supraveghea activ poporul lui Israel – prin ei trimitea legiuiri, potrivit „caderilor lor „(cum zice tot Sfantul Apostol Pavel), prin ei anunta pedepse, prin ei trimitea Cuvant de sus; dar cui? la adunare? nu, ci la prooroci, care transmiteau oamenilor. Acum ce face Domnul? Il arata „ingeri” – mesageri ai Sai – pe episcopi, direct pe oameni! Asa Sfanta si Imparateasca preotie Si-a ales! Ei aveau sa faca acele dogme pe care le hulesti (nici definitia cuvantului nu o stii – altfel ar fi stupida hula ta), indrumati fiind de Duhul Sfant, care I-a ales.

   Nu stiu unde raspund evaziv. Iti intaresc scripturistic clar! Nici macar nu ma silesc sa talcuiesc. Sunt versete CLARE! Daca nu le vezi, iarta-ma: esti orb, sau inchizi ochii intentionat!
   In schimb tu nu te-ai legat sub nici o forma, la modul concret, de ceea ce am zis – observi asta? Doar catalogari spontane si neintemeiate.

   Postirea nu se face dupa captul si socotinta fiecaruia! – asta ca o paranteza. Sinodul Apostolic, canonul 69 porunceste: Cine nu posteste miercurea (ziua vanzarii Domnului) si vinerea (ziua rastignirii Domnului) si in cele 4 posturi mari de peste an, randuite de Biserica, de este cleric – sa se cateriseasca -, iar de este mirean – sa se afuriseasca!

   Referitor la craciun ti-am scris! Ti-am scris peste puterea ta de intelegere si m-am silit sa scriu mesaje lungi si explicate, pentru a intelege macar in parte!

   Mi-am facut datoria! Acum PIEI SATANO, sa nu te mai vad, ca mi-ai adus destule ispite in vremea rugaciunii!

 14. Nu imi vad ultimul mesaj foarte important. Lasati doar ceea ce va convine? Probabil asa si cititi si interpretati Biblia … adica doar ce va convine.

  Ce nu v-a placut la ultimul meu mesaj?
  Adevarul despre initierile masonice din incinta bisericii?
  Sau ce alt adevar v-a durut mai tare?

  • Nu, ci imprastierea mintii dmv.
   Ultimul meu mesaj era acesta:
   Daca in urmatorul tau comentariu nu vei spune clar:

   Da, ai dreptate – vad cu ochii mei ca Domnul o spune!
   ~sau~

   Nu, Hristos nu are dreptate (sa sa talcuiesti ce-ti dau, din apoc.)

   Atunci, ai de la mine spam, caci discutia noastra nu are sens.

   Si fac referire la versetele din apocalipsa. Nu ati intrunit ceea ce am cerut, nu ati talcuit nici macar referirile cu privire la cum Duhul Sfant alege episcopii. Aveti o interpretare de balta, subiectiva in duh sectar – si v-am demonstrat-o si analizat-o.

   Stradania mea e fara rost. Mi-ati dovedit ca cititi anapoda mesajele. Deci, in ceea ce va priveste, nu imi voi mai calca cuvantul.

 15. Distinse domn,

  Nu ştiu dacă acest mesaj vă va parveni sau nu… Sunt prea puţin deprins cu cele ale Internetului şi IT în general, şi când am vrut să postez pe vreun forum sau altul uneori nu s-a postat, alteori am făcut ceva eroare şi s-a postat de două ori… Am indispus pe unii şi m-am simţit şi eu vinovat… 😦

  Întrebarea mea este dacă aţi fi dispus să-mi daţi o adresă de e-mail unde să vă pot scrie un mesaj de natură oarecum mai privată. Nu vă rog să-mi daţi adresa dvs. obişnuită, ci una la care, după ce veţi fi citit mesajul meu, să puteţi renunţa liniştit, având (oricum) garanţiile mele că dacă nu veţi dori să prelungim dialogul, eu nu vă voi mai deranja…

  Cu consideraţie,
  Messianic Restorer.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: